20 milyon insanı etkileyen afet için harekete geçen Kızılay, Pakistan için yardım kampanyası başlatacağını açıkladı.
PAKİSTAN’ı göle çeviren şiddetli muson yağmurlarından “Yaramaz Kız” sorumlu çıktı. El Niño’nun kız kardeşi olarak bilinen ve ‘Yaramaz Kız’ anlamında “La Niña” diye adlandırılan iklim olayı, dünyanın bir yanında aşırı yağışlara, bir diğer yanında da aşırı kuraklığa sebep olmuş olabilir. Fransız meteorolog Etienne Kapikyan, Pakistan’da olup biteni, “Çok istisnai bir yıl yaşıyoruz. Yağış rekoru kırılmasına yolaçan Muson yağmurlarının gerisinde, La Niña var” diye açıkladı. Dünya Meteoroloji Teşkilatı için iklim değişikliklerini izleyen uzmanlardan Ömer Baddur, Rusya, Pakistan ve diğer bölgelerde yaşananları “benzeri görülmemiş olgular” diye niteledi. Normalde muson bulutlarının yükünü Hindistan’da boşaltmaya başlaması gerekiyordu, ancak La Nina’nın etkisinde Pakistan’a ulaştı. Bir günde metrekare suya doymuş toprağa, iki küvet dolusu yağmur düştü. Bu da selleri getirdi.
3.5 milyon çocuk tehlikede
Pakistan’daki insani durum, nihayet dünyanın gündeminde üst sıralarda yerini aldı. Birçok ülkeden yeni yardım açıklamaları gelmeye de devam ediyor. Ancak Birleşmiş Milletler’e (BM) göre yardımlar, bölgeye hâlâ çok yavaş ulaştırılıyor. Sözgelimi 500 bin ailenin çadır ihtiyacı bulunurken, şu âna kadar yalnızca 98 bin çadır temin edilebildi. BM’nin, diğer ülkelerden istediği 459 milyon dolarlık acil yardımınsa henüz yalnızca yüzde 36’sı toplanabildi. BM ayrıca ülkede 17 milyon kişinin hayatını etkileyen sellerin ardından, mikroplu sular ve haşereler yoluyla yayılan hastalıkların 3.5 milyon çocuğu tehdit ettiğini bildirdi. Pakistan Büyükelçiliği’nden Hürriyet’e verilen bilgide, ülkede şimdiden 36 bin kişi çeşitli hastalıklarla ilgili sağlık kuruluşlarına başvurduğu bildirildi.
Taliban uyarısı
Dünya ülkelerinin Pakistan’a yardım gönderme konusunu bu kadar ağırdan almasında, umursamazlık kadar, bu ülkedeki yolsuzluk olasılığı da rol oynuyor. Zira yardım amaçlı olarak Pakistan’a ulaştırılacak finansmanın, yolsuzluk kanalıyla Taliban’ı beslemesi bile, konuşulan senaryolar arasında. Ancak Pakistan Dışişleri Bakanı Mahmud Kureyşi, yine de sel felâketiyle boğuşurken yalnız bırakılmamaları gerektiği, aksi takdirde Taliban’ın bu afetten kârlı çıkarak siyasi nüfuzunu genişletebileceği uyarısında bulundu.
La Niña nedir
LA Niña iklim olayı, Pasifik Okyanusu’nun bir bölümünde yüzey suyu sıcaklıklarının, 3 ila 5 derece düşmesi şeklinde tanımlanıyor. Suların soğuması, yerkürenin genelinde farklı meteorolojik etkiler yaratabiliyor. Hemen hemen 5 yılda bir ortaya çıkan La Niña, özellikle de Güney Yarımküre’de dramatik meteorolojik değişimlere yolaçıyor. La Niña, tam tersi etkilerde bulunduğu bilinen El Niño’nun kız kardeşi olarak da anılıyor.
O kara tren belki de hiç gelmez
BU fotoğrafın çekildiği yer, Pakistan’nın Sindh eyaleti. Sular nedeniyle tren yollarının tamamen kullanım dışı kalan tren yolları, köylerine ulaşmaya çalışan sel mağdurlarına rehber oluyor. Raylar, her ne kadar yön kaybetmemeye yarıyorlarsa da, yolda ilerlemek yoğun bir meşakkat gerektiriyor. Çünkü birçok noktada yağmur suları, rayların altındaki toprağı almış götürmüş.
Ekmek kavgası
SU, yiyecek ve ilaç... 20 milyon sel mağdurunun ağzından, bu üç sözcükten fazlası, artık pek çıkmıyor. Yardımların ulaştığı yerlerdeyse, bu kez bir başka trajedi sergileniyor. Gerek gıda gerekse de ilaç desteği açısından yardımlar henüz çok sınırlı kaldığından, mağdurlar arasında kavga, gürültü eksik olmuyor. Pakistan şu âna kadar, acilen ihtiyaç duyduğu yardımın yalnızca yüzde 36’sını alabildi.
Yapılacak para yardımlarına dikkat
PAKİSTAN’a yardım için Ziraat Bankası’na bağış yapanlardan masraf kesilmiyor. Banka yetkilileri, herhangi bir hata oluşsa dahi bu hatanın düzeltileceğini, yatırılan paranın pay alınmaksızın yardım için kullanılacağını belirtti. Yetkililer, internet bankacılığının da masrafsız olduğunu hatırlattı.