YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

El Sanatları Ve Tarımsal Ürünler Sergisi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, "Genç kızlarımız ve erkeklerimiz burada boş zamanlarında...

El Sanatları Ve Tarımsal Ürünler Sergisi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, "Genç kızlarımız ve erkeklerimiz burada boş zamanlarında eğitim faaliyetleri içerisinde bulunurken, bir yandan ev ekonomisi, hijyen, beslenme, çocuk bakımı ile ilgili eğitim çalışmalarını alıyorlar bir yandan da el sanatlarını öğrenerek bu sanatların kökleşmesi ve ekonomimize katkıda bulunması ile ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çiftçi Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Elsanatları Eğitim Merkezleri ile Bakanlık tarafından desteklenen tarımsal amaçlı kooperatif ürünlerinin yer aldığı 'El Sanatları ve Tarımsal Ürünler Sergisi'nin açılışı Zafer Çarşısı'nda gerçekleştirildi. Serginin açılışını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu yaptı. Arzu yaptığı konuşmada, ham maddeye yeni bir değer katarak kültürel çeşitliliği, el sanatlarını geliştirmek ve kırsal alanlarda yaşayanlara ek gelir getirmek anlamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bölgelerde el sanatları ve eğitim merkezleri olduğunu söyledi. Arzu, "Genç kızlarımız ve erkeklerimiz burada boş zamanlarında eğitim faaliyetleri içerisinde bulunurken, ev ekonomisi, hijyen, beslenme, çocuk bakımı ile ilgili eğitim çalışmalarını alıyorlar. Bir yandan da el sanatlarını öğrenerek bu sanatların kökleşmesi ve ekonomimize katkıda bulunması ile ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar" dedi.

El Sanatları Eğitim Merkezleri, Kastamonu, Sivas, Silifke, Bilecik, Düzce ve Elazığ illerinde vatandaşlara hizmet veriyor. Bu eğitim merkezlerinde halı-kilim, yöresel bez dokumacılığı, ağaç oymacılığı, dikiş-nakış, konfeksiyon, kıymetli ve yarı kıymetli taş ve gümüş işlemeciliği konularında en fazla 6 ay süre ile beslenme ve barınma ihtiyaçları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından karşılanıyor. 14-20 yaş arasında köylerinden gelen kız ve erkek çocukları eğitiliyor. Eğitim merkezleri 200'ü kız ve 370'si erkek olmak üzere 570 kursiyer kapasitesinde.

Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin standının da bulunduğu sergide unutulmaya yüz tutmuş Van kilimleri sergileniyor. Kilim dokuma eğitmeni Leyla Balum Van kilimi hakkında bilgiler vererek, "16 öğrencimiz var. Eğitim bittikten sonra kendi köylerinde atölye açıp üretime başlayacaklar. Gaziosmanpaşa Belediyesi destekli geri dönüşümlü kilimler satıp kızlarımıza destek olacaklar. Van yöremize ait. Kilim dokumacısı Ayşe Keleş, dokuduğu kilimin motifinin isminin 'Gülsarya' olduğunu belirterek, bu desenin Van iline ait bir desen olduğunu ve Gülsarya isminin dertli bir gelinden geldiğini ifade etti.

Gaziosmanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Beyhan Ergin, "Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin bu sergide bulunma nedeni, Van'da daha önce yaşanmış olan deprem. Depremden bu yana bizim Van'da 3 tane kardeş köyümüz var ve bu kardeş köy projesi kapsamında 7 gün 24 saat hizmet vererek çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi. Köyde yaşayan genç kızlara yönelik meslek edindirme kursu düzenlemeyi planladıklarını belirten Ergin, özellikle Van kilimlerinin meşhur olduğunu ve bu kilimlerin unutulmaya yüz tuttuğunu öğrendikten sonra kilim kursu açtıklarını söyledi. Ergin, "İlk olarak 15 kızımız eğitici olarak eğitiliyor ve bunlar daha sonra 3 köyümüze geri dönüp yine aynı şekilde kendi köylerindeki genç kızlarımızı eğitmeye devam edecekler" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin standını gezerek Van kilimleri hakkında bilgiler aldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler