KADIN

El titremeleri (Tremor)

El titremeleri (Tremor)

El titremeleri (Tremor)

Titreme tüm vücutta olabilir.Bu yazımda özellikle el titremelerinden bahsedeceğim.El titremesi kişilerin günlük aktivitesini aşırı derecede etkiler.İş yapma kabiliyetini bozar.

El titremesinin birçok nedeni ve tipi vardır.Halk arasında en çok Parkinson hastalarında olduğu sanılır.Fakat ailesel özelliğe bağlı,kalıtsal olan ve de esansiyel tremor (ailesel el titremesi) dediğimiz el titremeleri de sıkça görülür.

Ben çok basit olarak birkaç çeşit sıkça görülen el titremesi çeşitlerinden bahsedeceğim.

1) İstirahat tremoru: Çok basit olarak özetlersem bu titreme kişi elleri hareketsiz haldeyken yani dururken olur.Hareket esnasında kayıp olur.Parkinson hastalığında görülen titreme bu tip titremedir.Zaman geçtikçe hastalık ilerledikçe hareket halindeyken de titreme olabilir.

2) Esansiyel tremor (ailesel el titremesi): Sık rastlanır.Genelde bir elde başlar ve zamanla diğer ele de geçer.Kural olarak hareket halindeyken başlayıp,istirahatteyken geçse de ,istirahat halindeyken de görülebilinir.Yeme,içme ve yazı yazma bozulabilir.

Hastalığın tanısı bazen tesadüfen konur veya hasta titremenin yarattığı sosyal sorunlarla doktora başvurur.Titreme dışında her şey normaldir.Hastaların yarısından çoğunda aile öyküsü vardır.

Hastalık her yaşta olabilir.Fakat sıklığı yaşta beraber artar.Ailevi vakalar genelde erken yaşta başlar çoğu zaman yavaş ilerler.Fakat hastalığın ileri evresinde aşırı titremeden dolayı dolayı hareketler çok kısıtlanır.Heyecan ,sinir,yorgunluk ,ısı değişikliği ..v.s. titremeyi arttırır.Uykuda titreme kesilir.

3) Intansiyon tremoru: Bu titreme istemli hareket esnasında ortaya çıkar ve hedefe yaklaşırken titreme artar.Beynin bir bölümü olan cerebellum denen kısmın rahatsızlıklarında sıkça görülür.

4) Psikojenik tremor: Ani başlar .Bir psikolojik sorundan sonra başlayabilir.Tipik bir özelliği yoktur.Kadınlarda daha sık görülür.En çok ailesel tremor ile karışır.

Bunlardan başka vücudu ilgilendiren birçok titreme tipi vardır.Ben ayrıntıya girmeden çok basit olarak en sık karşılaşılan el titremelerinden bahsettim.Titremenin teşhisi ve tedavisi uzmanlık gerektirir.Titreme iyi tedavi edilirse yüz güldürür sonuçlar elde edilir.Tabi ki tedaviye dirençli vakalar vardır.Fakat bunları tedaviyle minimale indirmek mümkündür.

**Doç. Dr. Serdar Dağ

**

Nörolog

serdar.dag65@mynet.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler