Salam, sosis ve sucukta kırmızı et ile beyaz et karışımına getirilen yasak ardından, kasaplar da artık el yapımı sucuk, kıyma ve mangallık köfte gibi et ürünlerini etiketsiz satamayacak.
Mahalle kasapları, müşterilerine hazırladıkları sucuk, salam, mangallık köfte, kıyma gibi et ürünlerine bundan böyle etiket basacak. Antalya’nın Finike ilçesinde, kasapların işledikleri eti etiketsiz satamayacakları belirtildi. Konu ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü kasapları uyardı. Bu çerçevede, 40’a yakın mahalle kasabı toplantıya çağırıldı. Kasapları; işledikleri sucuk, kıyma ve mangallık köfte gibi ürünleri etiketli satmaya çağıran müdürlük, yasa dışı satış yapanlara müeyyide uygulanacağını bildirdi.
Yıllardır kendi elleriyle hazırladığı sucuk, kıyma ve mangallık köfteleri daimi müşterilerine verdiklerini belirten 20 yıllık kasap Aziz Aşkan, uygulamanın kendilerini biraz yoracağını belirtti. Kafa karışıklığı yaşadıklarını dile getiren Aşkan, etiketi matbaada mı yoksa bilgisayarda mı hazırlayıp basacaklarını henüz bilmediklerini ifade etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkililerinin, artık etiketsiz ürün satamayacakları yönünde uyarıda bulunduğunu ifade eden Aşkan, “Bundan sonra yaptığımız sucuk, kıyma, mangallık köfte gibi ürünlere etiket basmamız gerekiyormuş. Daha önce böyle bir şey yoktu. Yeni yasayla birlikte böyle bir durum gelişti galiba. Etikette sucuğun içinde ne kadar yağ, ne kadar et, ne kadar baharat var bunlar belirtilecekmiş. Piknikçiler için hazırladığımız mangallık köfteler için de geçerli bu. Ürünün içine ne koyulmuşsa tüketicinin görmesi gerekiyor.” dedi.
İlçede mezbahane bulunmadığı için komşu ilçenin mezbahanesine gittiklerini dile getiren Aziz Aşkan, hayvanın kesiminden tüketiciye sunumana kadar yaşadıkları süreci şöyle aktardı: “Önce Tarım Müdürlüğü'ne hayvan gösteriyoruz. Sonra oradan alınan kağıt belediyeye onaylatılıyor. Daha sonra tekrar Tarıma gidiyoruz ve rapor çıkartılıyor. Sonra komşu ilçenin mezbahanesine hayvanı götürüyoruz. Hayvan orada kesiliyor. Bir gün oradaki soğuk havada bekletiliyor. Sonra eti alınıp oradaki İlçe Tarıma götürüyoruz ve orada kontrol ediliyor. Her hayvan kesimine 200 lira kadar masraf çıkıyor. Bu nedenle müşterilerimize daha uygun fiyata et sunamıyoruz. Bu sıkıntının giderilmesini istiyoruz.”
Kum Mahallesi'nde kasaplık yapan Ali Altıntepe de 11 yıldır bu mesleği icra ediyor. Altıntepe, "Kasaplar, hazır kıyma satmaz. Müşteri gelir etin şurasından kıyma istiyorum der. Biz de alır müşterinin gözü önünde kıymayı hazırlarız. Ancak mangallık köfte ve sucukta ise durum farklı. Bunlar önceden hazırlandığı için müşteri görmez. Bunlara etiket basılması lazım. Ancak kafamız karışık. Etiketi biz basamayız ki. Tarım Bakanlığı vermesi lazım diye biliyorum. Çünkü yapılan sucuk ve mangallık köftelerden Bakanlığa numune göndermek lazım. Bakanlık inceledikten sonra üretim belgesi verir. Ama biz küçük esnafız. Bize üretim belgesi vermez ki. İstenen şartlar bizde yok. Ben böyle biliyorum.” şeklinde konuştu.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, yeni çıkan yasayla alakalı olarak sektör temsilcileri toplantıya çağırdı. Katılımın düşük olduğu toplantıda kasaplar etiketli ürün satma konusunda uyarıldı. Kasaplardan; istenilen şekilde sucuk, kıyma, mangallık et gibi ürünlerin ambalajlanarak ve etiket basılarak satılması istendi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz