SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yener Demirtaş, "Uygun muhafaza şartlarında saklanarak 6 saatte ulaştırılan kopan vücut parçasının yerine dikilme ve tutma ihtimali yüksek" dedi.
OMÜ Şehir Polikliniği'nde düzenlenen Hasta eğitim Toplantısı'nda sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Yener Demirtaş, Samsun ve bölgede iş kazaları, trafik kazaları ve fındık mevsiminde sık görülen patoz yaralanmaları sonucu çok miktarda el yaralanmaları karşılaşıldığını söyledi. Yaralanmalar ne kadar büyük olursa olsun tedavi imkanının bulunduğunu dile getiren Demirtaş, bir parça kopmuş ise gerekli şartların değerlendirilmesi, kopan parçanın şekli, parçalanma oranı, kişinin yaşı, dikim sorası hareket kabiliyeti gibi bir çok analizlerin yapıldığını ifade etti.
Özellikle bir el veya başka bir vücut parçasının kopması sonrasında yapılması gerekenler konusunda bilgiler veren Demirtaş, "Bir parça kopmuş ise muhafaza şartları çok önemli. Parça kopmuşsa kan kaybından ölür anlayışı var ve kapan parça unutulur. Omuz kökü gibi çok büyük kopuklarda belli bir süre zarfından olabilir ama parmak kopması gibi yaralanmalarda bu güç bir ihtimal. Bir el kopması olduysa kopan yar gazlı bez veya temiz bir bezle sarılmalı tampon yapılmalı. Yoksa belli bir zaman sonra zaten damarlar büzüşerek akışı durdurur. Önemli olan kopan parça. Uygun muhafaza şartlarında saklanarak 6 saatte ulaştırılan kopan vücut parçasının yerine dikilme ve tutma ihtimali yüksek" diye konuştu.
Taşım işleminin ilk aşamasının muhafaza olduğunu dile getiren Demirtaş, "Kopan parça gazlı bez veya temiz nemli bir beze sarılmalı. Sarıldıktan sonra bir poşet içerisine konulmalı. Poşet içerisine konulan parça, içi su ve buz dolu ikinci bir poşetin içerisine konularak kapatılmalı. Sıcaklık 0 ila artı 4 derece olması en iyi muhafaza şeklidir. Hiç vakit kaybedilmeden dikim işleminin yapılabildiği hastaneye intikal ettirilmelidir. Samsun'da ve bölgede bu işlem OMÜ Tıp Fakültesi'nde en iyi şekilde yapılmaktadır. Bizim en çok dikkat çekmemiz gereken konusu ise çocuklar. Çocukların çeşitli dönen cihazlara karşı merakı vardır. Hiç ilgisiz bir yerde bu kazaya uğramaktadır. Bunun için büyükler çocuklarını bu tür tehlikeli yerlerden uzak tutmalıdır" şeklinde konuştu.