KADIN

El Yazısının Sağlığımıza 5 Şaşırtıcı Faydası

Notepad'leri kapatalım, sağlığımıza bakalım!

Şu aletlerle o kadar iç içeyiz ki...

Mesajlarımız, e-postalarımız hepsi telefonla yazılıyor... İşimizle ilgili tüm dökümanlar, incelemeyi ertelediğimiz faturalar, aldığımız küçük notlar bile bilgisayarlara... Okullarda da tablet kullanmaya başlıyoruz üstelik!

Dokunmatik ekran klavyelerine, bilgisayarımızda aralarına kir girdiğinde sinir olduğumuz tuşlara fazlasıyla bağımlı durumdayız. Bu durumdan bir geri dönüş yok, kabul etmek gerek. Yüzlerce konuda hayatımızı da kolaylaştırdı üstelik bu teknoloji. Tabii bu gelişim resimdeki bir alışkanlığın ayağını kaydırdı: Kalem ve defterin.

Dedik ya; artık geri dönüşü yok. Ve hüzünle belirtiyoruz ki; bu sayede aşağıda sıralayacağımız sağlığa faydalı özellikleri de kaybetmiş bulunmaktayız.


  1. El yazısıyla not almak öğrenmeyi kolaylaştırıyor-du.

Bu faydaya finallere çalıştığımız bitmek bilmeyen gecelerden aşinayızdır; eski fotokopi kağıtlarının arkalarına aldığımız notlarla, eğri büyrü el yazılarımızla geçtik tüm o dersleri!

Ve bu konuda gayet haklıymışız; çünkü Princeton Üniversitesi'nden Pam A. Mueller ve California Üniversitesi'nden Daniel M. Oppenheimer'ın 2014'te yayınladıkları ortak çalışmada; derslerde el yazısı ile not alan insanların, ekran ve klavyeyi tercih edenlere göre dersi çok daha iyi kavradıkları kanıtlandı. - - - - - -

  1. Beynin çok daha fazla noktasını çalıştırıyor-du.

Aynı araştırmada belirtildiğine göre, el yazısıyla ders çalışmak beynimizde daha fazla alanı çalıştırıyor. 'Devinim becerileri' olarak adlandırılan; el ve göz hareketlerimiz ile düşünme yetimiz gibi hareketleri kapsayan bu döngüye 'Okuma Döngüsü' adı veriliyor.

Bu döngü klavyeyle yazarken el yazısındaki kadar aktif değil; bu yüzden el yazısını 'artık pek yapmadığımız bir beyin jimnastiği' olarak da nitelendirebiliriz... - - - - - -

  1. Sinirlerimizi dinlendiriyor-du.

Bu sav da 2008 yılında grafolojist (el yazısı uzmanı) Dr. Marc Seifer tarafından ortaya atıldı. Dr. Marc Seifer'ın araştırmalarına göre el yazısıyla yazı yazmak hem dikkat eksikliğine iyi geliyor hem de sinirlerimizdeki gerginliği azaltıyor. Elimizin ve gözlerimizin aynı anda ritmik olarak hareket etmesi de sinirlerimize iyi gelen, bizi sakinleştiren başka bir etken.

Bunun bir başka sebebi bilgisayar veya telefonda yazı yazarken sürekli bir elektrik devresine dokunuyor olmamız olabilir mi? Bilemiyoruz, sadece aklımıza geldi ama mantıklı sanki? :)


  1. Yaşlanmaya bağlı unutkanlıkları azaltıyor-du.

Tabii büyüklerimizin bizim jenerasyon kadar bilgisayar klavyesiyle içli dışlı olmadıklarını hesaba katarsak, bu mevzu onların halâ işlerine yarıyor. Baksanıza, çözülen tüm o kare bulmacaların eşsiz bir yararı da varmış meğer! Ancak bizim için iş işten geçti.

_Zaten yukarıda 'Okuma döngüsü' içindeki tüm hareketlerin aslında bir beyin jimnastiği olduğunu belirtmiştik

_. Ayrıca 2012'de Karin James ve Laura Engelhardt tarafından yapılan, Trends in Neuroscience and Education Dergisi'nde yayınlanan makaleye göre; el yazısı esnasında harfleri sürekli tekrar ediyor oluşumuzun da beynimizin sağlıklı kalmasına büyük bir etkisi mevcut.


  1. Yaratıcılığımızı tetikliyor-du.

Herkesin el yazısı farklıdır... Bu yüzden herkes el yazısında farklı ayrıntılar ortaya çıkarır. Bu farklı ayrıntılar sayesinde, insanlar tamamiyle aynı cümleyi yazıyor olsalar bile farklı düşüncelere, ilham kaynaklarına yönelirler. El yazısı yaratıcılığı böyle arttırır.

Bir düşünün; şu anda hepimiz aynı ekranlarda, aynı fontlara bakar durumdayız. Aynı cümleden farklı düşüncelere yönlenebilmemiz ne kadar mümkün olabilir ki?

---

_Kaynaklar: Littlethings.com, Sciencedirect.com, Mashable.com & Sagepub.com_

En Çok Aranan Haberler