2020'de Elazığ'ın Sivrice ilçesinde AFAD tarafından aktarılan bilgiye göre 6.8 büyüklüğünde deprem gerçekleşmiş, depremde 41 kişi yaşamını yitirmişti. 3 yıl sonra bu sabah Türkiye 10 ili vuran 7.7 büyüklüğündeki depremle yasa boğuldu. Bu sırada Prof. Dr. Naci Görür'ün Elazığ depremi üzerine yaptığı açıklamalarda yetkilileri uyararak Kahramanmaraş yöresine stres transferi olmuş olabileceğine dikkat çekerken "Dikkat edip şimdiden zarar azaltıcı önlemlere başvurmak lazım" sözleri yeniden gündeme geldi.
Görür, 2020 Elazığ depreminin ardından katıldığı CNN Türk canlı yayınında depremle ilgili açıklamalar yaparken şunları söylemişti:
"Bu depremden sonra yetkilileri uyarmak istiyorum. Özellikle Palu ve Bingöl arasına veya Sivrice Gölü-Malatya-Adıyaman-Çelikhan yöresine, hatta Kahramanmaraş yöresine dikkatle bakmak lazım, özenli olmak lazım. Oralara da stres transferi olmuş olabilir.
"Sivrice depremi yerbilimciler açısından daha dikkat edilmesi gereken bir depreme dönüştü.
"Palu ve Bingöl'e doğru olan kesim, ayrıca Sivrice'den Adıyaman, Sincik yöresine doğru olan, Malatya'ya doğru olan kısım, buralara stres transferi iletilmiş olabilir.
"Kahramanmaraş'ın Türkoğlu yöresinde en son deprem 1513, sene 2020. Anormal bir zaman geçmiş. 1513'te 7.4 büyüklüğünde bir deprem var. O halde burası da depreme gebe bir yer. Buralara da özellikle dikkat etmek lazım. Dikkat edip şimdiden zarar azaltıcı önlemlere başvurmak lazım."
Prof. Dr. Görür, bugün de depremin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla uyarılarına şöyle devam etti:
"İlgililere sesleniyorum. Bölgedeki barajları kontrol ediniz. Bu depremden sonra Adana ve Hatay’a dikkat edilmeli. Yerel yöneticiler uyanık olmalı. Geçmiş olsun. Ölen insanlarımıza Allahtan rahmet, yaralılara şifalar dilerim."
İHA'ya göre; Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş, 15 Ocak günü Elazığ’da yaşanan 4,9 büyüklüğündeki depremin ardından uyarıda bulunmuştu. Daş, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:
“Daha önce ana hat üzerinde Çelikhan- Kahramanmaraş hattı üzerinde büyük bir deprem beklediğimizi vurgulamıştık, bu beklentimiz halen devam etmekte. Uzun zamandır kırılmayan bir hat var. Aynı zamanda Kuzeydoğu Anadolu Fay hattı üzerinde de uzun zamandır kırılmayan hatlar var. Türkiye bir deprem bölgesi ve sürekli depremler oluyor. Bunlar devam edecek asıl olan bizim bunlarla nasıl yaşayacağımız, ne yapmamız gerektiğini öğrenmemiz lazım."
Öte yandan merak edilen bir diğer konu da bugünkü depremin İstanbul'da bir depremi tetikleyip tetiklemeyeceği oldu. Prof. Dr. Ahmet Ercan bu konuyla ilgili şunları söyledi:
"Herkes merak ediyor çünkü 5 kişiden biri İstanbul'da yaşıyor. Bu deprem, İstanbul'da bir depremi tetiklemez. Marmara gergin değil. Marmara'nın deprem için 6 milyar gigatonluk bir güce ihtiyacı var. Bu güç Marmara'da toplanmış değil.
O nedenle 24 yıldır benim dışımdaki arkadaşlar her an deprem olabilir demesine rağmen bu deprem olmadı çünkü gergin değil Marmara... Depremciklerin gergin olması o bölgenin gergin olduğunu göstermez. Depremcikler, o bölgedeki gerginliğin birikmekte olduğunu gösterir."