YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Elazığ'da anız yakana ceza

Hasat mevsiminin sonuna yaklaşılması ile birlikte, tarlada kalan sapların yakılmaması için İl Valiliğimizce bir genelge yayınlandı

İl Valiliğimizce yayınlanan Valilik Genelgesi ile halkımızın anız yakılmasının önlenmesi konusunda nelere dikkat edecekleri belirtilmiştir. Valilik genelgesinde belirtilen hususlara dikkat etmeyerek anız yakılmasına sebep olanlara; 2872 Sayılı Çevre Kanununun ek-1' inci maddesinin (c) bendine aykırı olarak anız yakanlara idari para cezası uygulanır. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde islenmesi durumunda ceza beş kat artırılır. Ayrıca 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 66 maddesi ve 6831 Savılı Orman Kanunu gereğincede cezai işlem yapılacaktır.

Genelgede 2872 Sayılı Çevre Kanununun Ek-1 Maddesinin (Ek: 26/4/2006 - 5491/23 md.) "c" bendi gereği "Anız yakılması, çayır ve mera'ların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır. Ancak, ikinci ürün ekilen yörelerde valiliğimizce hazırlanan eylem plânı çerçevesinde ve valiliğimizin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebilir." Bu nedenle "ikinci ürün ekilişi yapılan ilimizde, Valilik Makamının izni ile kontrollü anız yakmaya izin verilebilir"

Buna ilaveten; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 10 Ocak 2012 tarih ve 28169 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2012/1 nolu Tebliğ'inin, 1. bendinde "anız yakanlara her dekar için 31,39 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır."

Genel Hükümler ve Biçerdöver Sahiplerinin Anız Yakılmasının Önlenmesi Konusundaki Sorumlulukları

Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacaktır.

Operatör belgeli sürücüler, tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacaklardır.

Ormana bitişik hububat tarlalarında, ürün sahipleri ve muhtarlar, hasadı müteakip yanıcı maddelerden (anızlardan) arındırılmış 5-10 metre genişliğinde pullukla sürülmüş bant oluşturulmasını sağlayacaklar, orman içi ve kenarı tarlalarda anız, ot, çalı yakılmasına engel olarak, muhtarlar aksine hareket edenleri Jandarma veya Orman İşletme Müdürlüğüne bildireceklerdir.

Anız yakılmasının önlenmesinin daha etkin hale getirilmesi için diğer kamu kurum ve kuruluşları ile Ziraat Odası Başkanlıklarından yapılacak eğitici eleman talepleri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce derhal yerine getirilecektir.

Anız yakılması halinde meydana gelecek orman yangınları ve zararları hakkında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce eğitim çalışmaları yapılacak ve 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 66 ncı maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak alınacak karar ve tebliğlerin kaymakamlıklarca halka duyurulması sağlanacaktır. Anız yakılmasının yasaklanması işleminin köy muhtarlıklarınca ilan edilmesi sağlanacak ve yasaklamalara uymayanlar hakkında İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri ve Orman İşletme Müdürlüklerince ise 6831 Sayılı Orman Kanununun ilgili cezai müeyyideleri uygulanacaktır.

Kırsal alanda çalışan biçer-döverler dahil tüm araçlarda yangın söndürücü bulundurulması hususu İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ve muhtarlıklarca ilgililere duyurulacaktır.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünce anız yangınları ile ilgili olarak tüm okullarda öğrencilere yönelik eğitim verilecektir.

Okullarda öğrencilere yönelik yapılacak eğitimlerde, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince talep olması halinde, İl-İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde görev yapan ve konu ile ilgili eğitim almış teknik elemanlar görevlendirilecektir.

Müftülüklerce camilerde anız yangınları ile ilgili hutbeler okunacaktır.

6831 Sayılı Orman Kanunu gereğince, devlet ormanlarında belirlenen konaklama yerleri dışında gecelemek, ocak yerleri dışında her türlü ateşin yakılması ile anız veya benzeri bitki örtüsünün yakılması yasaklanmış olup, bu hususun takibi köy muhtarlığı, Orman İşletme Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, İl Orman ve Su İşleri Müdürlüklerince yapılacaktır.

Kontrol görevlileri, halkın ve köy muhtarlıklarının uyarılması, anız yakma yasağı ve tarla temizlikleri, orman piknik- mesire yerleri dışında ateş yakma, konaklama ve gecelemeler ile orman alanlarında dikkatli davranılması için uyarı ve ikazlar yapacaktır.

Çiftçilerimizin ve Halkımızın özellikle anızı yakmamaları kendi ve ülkemiz menfaatine olacaktır. Anız yakmanın en büyük zararı toprağa olup, anızla yakılan topraklar 10-12 yıl içinde verimliliğini kaybetmekte, her anız yakılmasında toprağın 4-5 santimetrelik üst katmanında yararlı mikroorganizmalar yok edilmektedir. Anız yakılması sonucu topraktaki organik madde miktarının azalması veya yok edilmesi ile topraklarımız daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma gelmektedir.

Çiftçilerimizden ve Halkımızdan isteğimiz bu konuda duyarlı olmaları, İl ve İlçe Müdürlüklerimiz ile sürekli irtibat halinde olmaları, anız yakılmasına sebep olanları ve mevcut anız yangınlarını görür görmez tarım teşkilatına, Orman Müdürlüğüne (177), İtfaiye Müdürlüğüne (110), Polis İmdat (155) ve Jandarma İmdat (156) nolu telefonlara bildirmeleridir. Halkımız konu ile ilgili her türlü bilgiyi İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü (Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğüne) başvurmaları halinde alacaklardır. Ayrıca İl Müdürlüğümüzün 2411616 - 2411717 - 2411084 no'lu telefonlarına da başvurabilirler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler