YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Elektriğini üretecek işletmeler için hidrodinamik burgu sistemi tanıtıldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun elektrik piyasasında lisanssız 500 kw’a kadar elektrik üretimine izin vermesine...

Elektriğini üretecek işletmeler için hidrodinamik burgu sistemi tanıtıldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun elektrik piyasasında lisanssız 500 kw’a kadar elektrik üretimine izin vermesine ilişkin yönetmeliği, kendi elektriğini üretmek isteyen işletmelerin önünü açtı.

Sektörde dünyanın sayılı uzman şirketlerinden Alman Rehart ve Maender'in yöneticileri Samsun’da düşük su debilerinde bile verimli elektrik üretimine imkan veren hidrodinamik burgu sistemlerini tanıttı. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Meclis Salonu’ndaki tanıtım toplantısında konuşan Alman Rehart GMBH Genel Müdürü Gerhard Wolff, hidrodinamik burgu sistemlerin kolay kurulumu, işlevlerinin önemine ve işletmelere sağlayacağı faydalar hakkında bilgi verdi.

Hidrodinamik burgu sistemlerinin Avrupa standartlarında sabit ve verimli elektrik üretimi sağladığını belirten Genel Müdür Wolff, sistemin geleneksel türbinlerin ve su değirmenlerinin yerine başarıyla uygulandığını kaydetti. Sistemin sadece işletmelere değil, su taşkınlarının yoğun yaşandığı yerlerde can ve mal kayıplarının önlenmesinde büyük yararı bulunduğunu ifade eden Wolff, “Ürettiğimiz burgu sistemleri, revizyon gerektiren küçük üretim santralleri ve terk edilmiş su değirmenlerinin yerine, arıtma tesislerinin temiz su çıkışlarına, bentlere, sulama kanallarına, hidroelektrik üretim tesislerinin geliştirilmesinde, atıl durumdaki küçük ölçekli barajlarda ve su debisi ile kod farklarının el verdiği tüm alanlarda kullanılabilir.” dedi.

Bu sistemi dünyanın 50 ülkesine kurduklarının altını çizen Rehart GMBH Genel Müdürü Gerhard Wolff, hidrodinamik burgu sistemlerini Türkiye’ye de kazandırmak istediklerini ifade etti. Mevcut burguların paslanma ve yıpranmaya karşı dayanıklılığını artırabildiklerine de değinen Wolff, sistemin balıklara zarar vermediğini de sözlerine ekledi.

STSO Meclis Başkanı Sedat Demirci de enerji maliyetlerinin işletmelerin önemli gider kalemlerinden birisi olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Ekonomilerin birbirine entegre olmasıyla birlikte rekabet edebilirlik koşulları her geçen gün daha da zorlaşıyor. Dolayısıyla işletmeler bugünün piyasasında varlıklarını korumak ve sürdürebilmek adına üretim maliyetlerini azaltmaya çalışıyor. Tüm üretim modellerinde enerjiye olan ihtiyaç düşünüldüğünde enerji maliyetleri, üretim maliyetlerinin belki de en çok etkileyen kalemi. Hatta bugün enerji kaynaklarının uluslararası dengelerde dahi belirleyici bir unsur. Bugün enerji rezervlerinde yaşanan sıkıntılar göz önüne alındığında kendi kendine yetebilir olma ve yenilebilir enerji kullanımına yönelmek oldukça önemlidir. Bu amaçla üretim tesislerinin 500 KW’a kadar lisanssız enerji üretim tesisleri kurulmasının önünü açan yönetmeliği oldukça önemli buluyoruz. Düşük su debilerinde verimli elektrik üretimine imkan veren hidrodinamik burguların tanıtılacağı toplantı son derece önemlidir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler