ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir'in Mahmudiye ilçesinde, iki su pompası arasındaki kopan elektrik kablosuna temas edip akıma kapılan biri 14, diğeri 10 yaşındaki iki kardeşin taksirle ölümüne sebep oldukları iddia edilen Anadolu Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nün iki çalışanının yargılanmasına başlandı.
1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasında, tutuksuz yargılanan Mahmudiye Anadolu Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde çalışan şef Y.S. (37) ve elektrik teknisyeni K.B. (46) hakim karşısına çıktı. Duruşmada, ölen Onur Söğüt (10) ve Bahadır Söğüt'ün (14) babası Yücel Söğüt (47) de hazır bulundu.
Sanık Y.S., olay tarihinde kurumda sulamalardan sorumlu şef olarak çalıştığını, söz konusu yerin sivillerin girmesine yasak bölge olduğunu belirterek, "Çocuklar serinlemek için girilmesi yasak olan su toplama yerine girmiş. Yer altından su çıkarmak için dalgıç pompa motoruna gelen elektrik hattı, doğal etkenlerle kopmuş. Çocukların bu teli ellemesi sebebiyle olay meydana gelmiştir. Bu olayda kusurum yoktur. Bunlara ilişkin suçlamayı kabul etmem. O gün, söz konusu pompada günlük rutin kontrolümüzü yapmıştık. Böyle bir tel kopması yoktu. Tahminlerimize göre, olaydan bir saat kadar önce bu tel kopmuş. Rüzgarın şiddeti ve iletken teldeki yorgunluk da telin kopmasına neden olmuştur. Telin bakımsızlıktan ya da insan etkeniyle kopması söz konusu değildir. Bu hat, pompa kuyusunun açıldığı 1979 yılında TEDAŞ tarafından yapılmıştır" dedi.
Sanık elektrik teknisyeni K.B. de, olay sabahı hatlarla ve motorlarla ilgili rutin kontrolleri yaptıklarını kaydederek, "Herhangi bir kablo kopukluğuna rastlamadık. Olay yerine gittiğimde maktullerin ellerinde elektrik kabloları vardı ve yerde yatıyorlardı. Kuruluşumuz 1979 yılında faaliyete geçmiştir. Telin koptuğu iki direk arasındaki hat, 1989 yılında çekilmiştir. Hat, doğal etkenlerle kopmuş olabilir. Tel bağlantı yerinden değil, esneme yaptığı yerden kopmuştur" diye konuştu.
Müşteki Yücel Söğüt ise, iki oğlunu kaybettiği olaydaki suçluların cezalandırılmasını isteyerek, şunları söyledi:
"Çocuklarımın serinlemek için suya girdiği bölge, girilmesi yasak bölge değildir. Etrafı tel örgüyle çevrili değildir. Vatandaşlar tarafından mesire yeri olarak zaman zaman kullanılan bir yerdir. Sanıkların söylediği gibi kopan tel, olaydan hemen önce kopmamış bir gün önce kopmuştur. O bölgede çobanlık yapan bir çocuk bunu söyledi. Hatta kopan teli, siyah balya ipiyle trafoya gelen direğe bağlamışlar. Kablo yere doğru sarkık vaziyette geliyormuş. Çocuklar, su toplanan yerde serinlemiş, daha sonra birbirleriyle şakalaşırken küçüğü yere doğru sarkık gelen bu tele dokunmuş, büyüğü de onu kurtarmak istemiştir."
Mahkeme heyeti, kopan elektrik hattında yapımından bu yana değişiklik yapılıp yapılmadığının belirlenmesi için duruşmayı erteledi.
4 Eylül 2007 tarihinde Eskişehir'in Mahmudiye ilçesinde yaşayan Onur ve ağabeyi Bahadır Söğüt, serinlemek için Işıklar Mahallesi Bentbaşı mevkisindeki Mahmudiye Anadolu Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nün sulama yapmak için oluşturduğu küçük havuza girmişti. Söğüt kardeşler, burada bir süre yüzdükten sonra sudan çıkıp şakalaşmaya başlamıştı. Onur Söğüt, bu sırada iki su pompası arasındaki kopan elektrik kablosuna temas etmiş ve akıma kapılmıştı. Kardeşini kurtarmak isteyen Bahadır Söğüt de, elektrik teline temas edince akıma kapılmıştı. İki kardeş olay yerinde hayatını yitirmişti. "Taksirle ölüme sebep olma" suçundan Mahmudiye Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıklar Y.S. ve K.B. ile ilgili davanın, bu mahkemenin görevsizlik kararı vermesi üzerine 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verilmişti.