Hanelerin ya da iş yerlerinin kullandığı elektrik enerjisinin karşılığı olarak her ay fatura kesilir. O iş yerinin ya da hanenin bulunduğu bölge ile hangi elektrik şirketi görevli ise faturanın kesilmesi de o elektrik tedarikçisi firmanın sorumluluğundadır. Her ay sayaç okuması ile kesilen fatura talebe göre kâğıt olarak adrese teslim edilebildiği gibi sanal ortamda mail olarak da gönderilebilmektedir. Günümüzde kağıt israfı olmaması için genel olarak dijital ortamda fatura gönderimi yapılır ve ödemeler de bankalar üzerinden otomatik olarak gerçekleştirilir.
Tüketilen elektriğe göre kesilen elektrik faturaları faturayı kesme yetkisi bulunan firmanın resmi internet sitesi üzerinden ya da mobil uygulaması aracılığı ile öğrenilebilmektedir. Elektrik faturası sorgulaması e-Devlet üzerinden ya da yetkili firmaların site ve uygulamaları aracılığı ile yapılabilmektedir. T.C. İle elektrik borcu sorgulama (Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı) yapabilmek için e-Devlet girişi yapılmalıdır. E-devlet'ten elektrik faturası sorgulaması yapabilmek için birkaç adım takip etmek yeterli olacaktır. Bunun için öncelikle kimlik numarası ve kişiye özel e-Devlet şifresi ile e-Devlet sistemine giriş yapmak gerekir. Eğer bir şifre yoksa en yakın PTT şubesinden talep etmek sureti ile şifre alabilmek mümkün olur.
Elektrik faturaların son ödeme tarihlerine uyulmadığı sürece kesintilere maruz kalmak mümkündür. Zamanında ödenmeyen elektrik faturaları elektrik kesintisine ve cezalı ödemeye tabi tutulur. Firma ya da hane fark etmeksizin fatura ödemelerinde belli bir süre aksama olursa kesinti yapılır. Fatura ödenmediği için elektrik kesilecekse öncelikle aboneye bilgi verilir. Elektrik faturası arka arkaya en çok dört ay boyunca ödenmezse kesinti gerçekleştirilir. Abonenin talebi doğrultusunda taksitlendirilen borç ödendikten sonra elektrik kesintisi süreci sonlandırılır.