Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Fikirlerini ticarileştirmek isteyen, bunun için şirket kurmak isteyen arkadaşlarımıza biz hemen, 'Şirketini kur, 100 bin lira hibe senin' diyoruz. Kredi değil bu, hibe. İstersen de batır hiç önemli değil" dedi.
Bakan Ergün, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Şura Salonu'nda düzenlenen TÜBİTAK 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ödül Töreni'ne katıldı. Tören sıranda elektrik kesintisi yaşandı. Törene katılanlar bir süre elektriğin gelmesini bekledi. Bu sırada törenin sunucusu sahneye çıkarak, "Böyle durumların yaşanabileceğini ancak jeneratörün devreye girmesiyle ödül törenine devam edileceğini" söyledi. Ancak jeneratörün devreye girmesi zaman alınca sunucu karanlıkta kalan salonda, elindeki kağıtta yazılı olan dereceye giren öğrencilerin listesini, telefon ışığında okudu. Elektriklerin gelmesinin ardından Bakan Ergün, projeleriyle birinci olan öğrencilere tek tek ödüllerini verdi.
Törende konuşan Ergün, program kapsamında proje hazırlayan bütün öğrencileri tebrik ederek, günümüzde artık bilgi ve teknolojinin çok büyük önem kazandığını ve gençlerin de bu yönlerinin geçmişe göre daha iyi olduğunu söyledi. Günümüzde, dünyaya damga vuran birçok firmanın gencecik insanlar tarafından kuruluyor olmasının bir tesadüf olmadığını belirten Ergün, "İşte Facebook, Twitter böyle firmalardır. Biz de gençlerimize o ülkelerdeki imkanları sunabildiğimiz takdirde bizim gençlerimizin de çok daha büyük işleri başarabileceklerini görüyoruz, buna inanıyoruz" diye konuştu.
"BİR KAÇ YIL İÇİNDE 81 İLİMİZDE BİLİM MERKEZLERİNİ KURMUŞ OLACAĞIZ"
Yakın zamanda Türkiye'nin 81 ilini bilim merkezleriyle donatacaklarına dikkat çeken Ergün, normal eğitim hayatında okuma ve dinleme yoluyla öğrenen çocukların, bilim merkezlerinde bilimin içinde olacaklarını, bilimin içinde yaşayacaklarını dile getirdi. Çocukların yer çekimini sadece kitaptan okumayacaklarını anlatan Ergün, "Yer çekimini orada deneyerek, yaşayarak görecek. Bir hortumun nasıl oluştuğunu sadece televizyon haberlerinden görmeyecek, kitaplardan okumayacak. Belki bir olayın içinde yaşayarak görecek. İlk etapta büyükşehirlerimizde başladık. Bursa'da devam ediyor. Ankara'da, Kayseri'de, Kocaeli'nde, Sakarya'da, Konya'da ve Eskişehir'de bilim merkezi çalışmaları için büyükşehir belediyeleri ile TÜBİTAK arasındaki işbirliği sürmektedir. Bir kaç yıl içinde inşallah bütün büyükşehir belediyelerimizde ve 2023 vizyonu çerçevesinde 81 ilimizde bunları kurmuş olacağız" ifadelerini kullandı.
Bakanlık olarak gençleri sadece bilim insanı olarak değil, girişimci olarak da görmek istediklerini söyleyen Ergün, "Fikirlerini ticarileştirmek isteyen, bunun için şirket kurmak isteyen arkadaşlarımıza biz hemen, 'Şirketini kur, 100 bin lira hibe senin' diyoruz. Kredi değil bu, hibe. İstersen de batır, hiç önemli değil. Batır demek kolay mı, kolay. Bunlar kafası çalışan adamlar, proje üreten adamlar. Bunlar bizim 100 bin liramızı batırsınlar. Kafası çalışmayan bir sürü adam milyonlarımızı batırdı da ne oldu. Kafası çalışan adamlar 100 bin lirayı batırsa ne olur. Batırmıyorlar da zaten. Biz son 4 yıldır bu programı çok iyi bir şekilde uyguluyoruz. Bugüne kadar da bin 200'e yakın arkadaşımız şirketlerini kurdular ve devam ettiriyorlar. İkinci aşamada, projelerini biraz daha geliştirdiklerinde 100 bin liranın üstüne 550 bin liralık bir destek daha veriyoruz. Sonra yurt dışına gönderip, tecrübelerini artırmak için bunları da finanse ediyoruz. Göreceksiniz ki bunların içinde çok büyük projeler çıkacak" açıklamasında bulundu.
"KIZ ÖĞRENCİLERİN SAYISI SON 3 YILDA YÜZDE 36 ARTARAK ERKEKLERLE AYNI NOKTAYA GELDİ"
TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ise, "Yarışmalar 1969 yılında başlamış ve biyoloji ve fizik olmak üzere sadece 2 alanda başvuru alınmış. Bu yıl 10 alanda başvuru alıyoruz. Başvuru sayıları her sene ortalama yüzde 10 artarken, bu sene yüzde 35 arttı. Önümüzdeki senelerde de benzer artışı görürsek gelecek sene 10 bin proje ile sizlerin huzurunda olacağız" diye konuştu.
Yarışmalara bu sene 12 bin 580 öğrencinin 7 bin 400 proje ile başvurduğunu anlatan Altunbaşak, bin 234 projenin de bölgesel sergilerde yarıştığını söyledi. Projelere katılan kız öğrencilerin sayısının son 3 yılda yüzde 36 artarak erkeklerle aynı noktaya geldiğini belirten Altunbaşak, bu gelişmenin kendilerini çok sevindirdiğini dile getirdi.
BİRİNCİLİK ÖDÜLLERİNİ BAKAN ERGÜN VERDİ
Törende birincilik ödülünü Bakan Ergün'ün elinden alan öğrenciler ise şöyle:
“Bilgisayar dalında, Talha Zekeriya Durmuş, Samsun Tülay Başaran Anadolu Lisesi
Biyoloji dalında, Nur Sena Uzunay/Mert Ruşen Gülşen, Ankara Özel Arı Anadolu Lisesi
Coğrafya dalında, Çağrı Karslı/Necip Hamamcı, Hatay İskenderun Tosçelik Fen Lisesi
Uygulamalı Fizik dalında, Mehmet Ege Karaesmen/Ahmet Berk Selvi, İzmir özel TAKEV Anadolu Lisesi
Kimya dalında, Ecem Eker/Ege Salmani İzmir Özel TAKEV Fen Lisesi
Matematik dalında, İnal Ergun/Yunus Tunçbilek, İstanbul Özel MEF Lisesi/İstanbul Atatürk Fen Lisesi
Psikoloji dalında, Irmak Su Tütüncü, İzmir Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesi
Sosyoloji dalında, Bülent Kalaycı, İzmir Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesi
Tarih, Mehmed Ediz Çelik, Uşak Fen Lisesi.
Yılın genç araştırmacısı ödülüne ise Uygulamalı Fizik dalında İzmir özel TAKEV Anadolu Lisesi öğrencileri Mehmet Ege Karaesmen ve Ahmet Berk Selvi layık görüldü.”
81 İLDEN 7 BİN 401 PROJE BAŞVURDU
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na bu yıl 81 İlden 7 bin 401 proje başvurdu. 12 merkezde düzenlenen bölge yarışmalarında birinci olan 202 proje, 20-22 Mayıs tarihleri arasında Ankara'daki final yarışmasında sergilendi. Birbirinden ilginç ve sıradışı 202 proje, jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. Bilgisayar, Biyoloji, Coğrafya, Temel Fizik, Uygulamalı Fizik, Kimya, Matematik, Sosyoloji, Tarih ve bu yıl eklenen Psikoloji olmak üzere toplam 10 dalda ödüle layık görülen projeler belirlendi.
DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER YGS'DE EK PUAN ALACAK
Yarışmada ödül alan öğrencilere ve öğretmenlerine para ödülü ile başarı belgesi verildi. Buna göre, birinciler 3 bin lira, ikinciler 2 bin 500 lira, üçüncü olanlar ise 2 bin lira ile ödüllendirilerek teşvik ödülü olarak 1 bin 500 lira verildi. Dereceye giren öğrencilerin danışman öğretmenleri de aynı miktarda ödül aldı. Yılın genç araştırmacısı ödülünü alan öğrenci ise 4 bin 500 liralık para ödülünün sahibi oldu. Ayrıca birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülü alan öğrenciler YGS'ye girdikleri yıl, bir kereye mahsus olmak üzere derece aldıkları alanla ilgili bir bölümü seçmeleri durumunda yarışmada aldıktan derece ile orantılı ek katsayı uygulamasından yararlanacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz