YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Elektrik Üretilen Çöplük Koku Değil Işık Saçıyor

Bursa’nın tüm kaynaklarını kent ekonomisi için harekete geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Hamitler Katı Atık Depolama...

Elektrik Üretilen Çöplük Koku Değil Işık Saçıyor

Bursa’nın tüm kaynaklarını kent ekonomisi için harekete geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Hamitler Katı Atık Depolama Alanı'nda oluşan metan gazından elektrik üretilmesi projesinde enerji elde edilmeye başlandı. Proje kapsamında saatte 4 bin 800 kilovat elektrik üretimi sağlanırken, yaklaşık 22 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayan çöplük artık koku değil ışık saçmaya başladı.

Bursa’da ortaya çıkan rantın kent yararına kullanılması yönündeki kararlılığını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, katı atıkları da ekonomiye kazandıracak projenin ihalesini 2010 yılı sonunda gerçekleştirmişti. Üretilecek elektriğin yüzde 10’unun Büyükşehir’e kalması şartıyla açılan ve 4 firmanın katıldığı ihaleyi, oranı yüzde 41’e kadar çıkaran ITC-K Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ- AKDAŞ Döküm Sanayi ve Ticaret AŞ ortak girişimi kazanmıştı.

Demirtaş çöp toplama sahasında 1998 yılında başlayan elektrik üretiminden Büyükşehir Belediyesi’ne ilk iki yıl yüzde 3, kalan yıllarda ise yüzde 6 oranında pay verilirken, Hamitler Katı Atık Depolama Sahası'nda kurulan tesiste Büyükşehir payının yüzde 41’e çıkmasıyla, Bursa’nın rantının en iyi şekilde Bursa’da kalması da sağlanmıştı. İhalenin ardından katı atık depolama sahasındaki yatırıma hızla başlayan firma, çöpten enerji elde etmeye başladı. Yaklaşım 10 milyon TL’ye mal olan yatırımın ardından saatte 4 bin 800 kilovat elektrik üretimi sağlandı.

Tesiste incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, firma yetkililerinden üretim hakkında bilgi aldı. Depolama sahasında oluşan gazların, yatay ve dikeyde yerleştirilen borulama sistemiyle toplanarak, gaz motorlarında elektrik enerjisine dönüştürüldüğünü dile getiren Başkan Altepe, "Böylece, depolama alanlarında oluşan ve karbondioksite göre 21 kat daha zararlı olan metan gazının neden olduğu sera etkisinin önüne geçildi. Şu anda yaklaşık 22 bin konutu aydınlatabilecek saatte 4 bin 800 kilovat elektrik üretimi sağlandı. İlave yatırımlarla bu 9 bin 800 kilovata kadar çıkacak. Firma ürettiği elektriği TEAŞ’a satıyor. Cirosunun yüzde 41’i de Büyükşehir Belediyesi’ne kalıyor. Bunun yanında yer kirası da aldığımız için Bursa’nın rantının en iyi şekilde yine bu kente döndüğü önemli bir projeyi hayata geçirmiş olduk." diye konuştu.

Başkan Altepe, bu arada elektrik üretim tesislerinin yanına 4 bin metrekarelik bir sera kurulacağını, serada hiç enerji kullanmadan, sistemin soğutma suyu aracığıyla ısıtma sağlanarak tarımsal üretim yapılacağını da sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler