ADANA (İHA) - Elektrik tarifelerindeki yeni düzenlemenin, demir-çelik sektörünün rekabet gücünü daha da ağırlaştırdığı bildirildi.
Demir Çelik Üreticileri Derneği'nden (DÇÜD) yapılan açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulan elektrik tarifelerindeki yeni düzenlemenin, üretici kuruluşların elektrik enerjisi maliyetlerini yüzde 20'yi aşan oranlarda arttıracağı belirtildi.
Sektörün dış ticaret açığının kapatılmasına ve ekonomik büyümeye olan katkısının azami seviyede sürdürmesi için enerji girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, dünya çelik sektöründeki birleşmeler yanında, son 5 yıl içerisinde üretimini 3 mislinin üzerinde arttıran Çinli üreticilerin rekabet baskıları altında ciddi sıkıntılar yaşayan ve AB'ye uyum sürecinde başta çevre ve modernizasyon yatırımları olmak üzere, 7.5 milyar dolar tutarında yatırım yapması beklenen demir-çelik sektörünün, elektrik enerjisi girdi maliyetleri açısından yaşadığı olumsuzluğu daha da ağırlaştırdığı vurgulandı.
Türkiye'nin elektrik üretiminin, özellikle hafta sonları ve bayram tatillerinde, tüketimden çok daha fazla olduğu göz önünde bulundurularak, büyük ölçekte elektrik enerjisi tüketen sanayi kesimine, hafta sonları ve bayram tatillerinde gece tarifesi uygulanması istenilerek, elektrik enerjisi fiyatlarında tüketim miktarını esas alan AB ülkelerindeki sanayi tarife gruplarına benzer bir düzenlemeye gidilmesi gerektiği belirtildi.
Hurda açısından sahip oldukları avantaja rağmen, halen AB üyesi ülkelerde ortalama enerji fiyatlarının, Türkiye'ye kıyasla yüzde 30 civarında daha ucuz olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Demir çelik sektörünün rakibi olan AB üyesi ülkelerden İspanya ile olan fiyat farkı yüzde 40 seviyesine ulaşmaktadır. En büyük rakiplerimizden Rusya'da, fiyatların 3 cent civarında olduğu bilinmektedir. Ayrıca, Rusya ve Ukrayna'da, hurda ihracatına, ton başına 18-30 Euro vergi getirilerek, demir çelik sektörü aktif bir şekilde korunmaktadır. Ayrıca, son yıllarda giderek en büyük rakiplerimiz arasına giren Çin Halk Cumhuriyeti'nde, düşük emek ve girdi maliyetlerine ek olarak, 2 cent civarındaki elektrik enerjisi fiyatının, Çin çelik üreticilerine, Türkiye'ye kıyasla büyük avantaj sağladı. Söz konusu avantaj sayesinde, Çinli üreticilerin ton başına 50-60 dolar civarında indirim yaparak, dünya çelik piyasalarındaki ve bugüne kadar düşük kaliteleri sebebiyle giremedikleri, Türkiye'nin demir çelik ürünleri ihracatında yüzde 42 ile en büyük paya sahip olan Ortadoğu ve körfez ülkelerinde de ağırlıklarını, önemli ölçüde arttırmaya başladıkları gözlenmektedir. Büyük zahmetlerle elde edilen piyasaların, rekabet gücündeki zayıflama yüzünden bir kez kaybedildiğinde, tekrar ele geçirilmesindeki güçlükler de dikkate alındığında, konunun önemi, daha iyi anlaşılacaktır"