HABER

Elektrik zammının iptali için dava

ANKARA(ANKA)- Tüketici Hakları Derneği (THD) ve Enerji Sanayi Ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası, (ESM) elektrikte otomatik zam uygulaması ile doğal gaz zammına karşı, öncelikle yürütmenin durdurulması ve ardından zammın iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, dava dilekçesinin Danıştay'a sunulmasının ardından basın açıklaması yaptı. Elektrikteki otomatik zam kararı ile elektrik fiyatlarındaki artışın nedeninin halkın ve Türkiye'nin çıkarlarına uygun olmayan yanlış ve dışa bağımlı enerji politikaları olduğunu savunan THD Genel Başkanı Çakar, "Yanlış enerji politikaları ve kararları ülkemizin enerji ve elektrik sorununun büyümesine ve çıkmaza girmesine neden olmuştur. Sonuç da bu zamlar yaşamın tüm alanını ve Türkiye ekonomisini etkileyerek telafisi imkansız sonuçlara neden olacaktır" dedi. Çakar bu nedenle, THD ve ESM olarak elektrikte otomatik zam kararı olan 14 Şubat 2008 tarih ve 2008/T-5 karar numaralı "Enerji KİT'lerinin uygulayacağı Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizmasının Usul ve Esasları Hakkında Kararı"nın öncelikle yürütmesinin durdurulması, ardından kararın iptali istemiyle Danıştay'a dava açtıklarını kaydetti.

Açıklamasında, yerli kaynakların kullanılmazken elektriğin yüzde 45'inin ithal doğalgaz ile üretildiğini, doğalgazın yüzde 100'ünün ise ithal edildiğini belirten Çakar, petrol fiyatları arttıkça doğalgaz fiyatlarının, doğalgaz fiyatları arttıkça da elektrik fiyatları da arttığını söyledi.

Alım garantili, ayrıcalıklı, imtiyazlı, elektrik santrallerinin Yap-İşlet-Devret, Yap-İşlet, İşletme Hakkı Devri uygulamasının elektrik üretimindeki payının giderek arttığını, bunun sonucunda da "Ya al ya öde" anlaşmalarıyla alım garantili, ayrıcalıklı özel elektrik kuruluşlarından çok yüksek fiyatlarla elektrik alındığının altını çizen Çakar, "Kamu kuruluşlarının elindeki tüm doğalgaz, kömür ve hidrolik santrallerden elde edilen 1kwh elektriğin ortalama maliyeti 3.25 cent/kwh dolayında iken özel sektörden alınan 1 kwh elektriğin ortalama birim fiyatı ise 9.3 cent/kwh dolayındadır. Yani, özel sektörden üç kat daha yüksek fiyatla elektrik alınmaktadır" diye konuştu.
BOTAŞ'ın tahsil edemediği yüksek miktardaki alacakların, EGO ve Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere belediyelerin silinen milyarlarca dolar borçlarının ve elektrikteki kayıp ve kaçakların 1.2 milyar dolayındaki yıllık maliyetinin de elektrik fiyatlarına yansıtıldığına dikkat çeken Çakar, şunları dedi:
"Elektriğin ucuzlatılabilmesi için kademeli olarak doğal gaz bağımlılığından kurtularak kendi doğal kaynaklarımıza yönelmeliyiz. Çünkü yerli linyit kaynaklarımızın ortalama yüzde 60'ı, hidrolik kaynaklarımızın yüzde 70'i rüzgar ve jeotermal potansiyelin ise neredeyse tamamı kullanılmamaktadır. Diğer taraftan, 30 parçaya bölünen TEK eski konumuna getirilirse maliyetler daha da düşecektir. Özelleştirmelere son verildiğinde elektrik fiyatları en az yarı yarıya inebilecektir. Elektrikten alınan KDV yüzde 18'den yüzde 1'e indirildiğinde elektrik fiyatları daha da ucuzlayacaktır. Elektrikteki kayıp kaçakların indirilmesine yönelik teknik, idari ve sosyal önlemlerin alınması elektrik fiyatlarının yüzde 10 dolayında ucuzlamasına katkı sağlayabilecektir."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler