HABER

Elektrikte ''aydınlatma'' zammı yolda

Ankara (AA)- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, genel aydınlatma harcamalarını abonelerin faturalarına yansıtmaya hazırlanıyor. Bu çerçevede hazırlanan yasa taslağına göre, konut abonelerinden 2 YTL, sanayi abonelerinden ise 5 YTL aylık sabit genel aydınlatma ücreti alınması öngörülüyor. Bu da elektriğe "aydınlatma" zammı anlamına geliyor.

Enerji Bakanlığı yetkilileri, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (TEDAŞ) alacaklarının önemli bir bölümünün genel aydınlatmadan kaynaklanan belediye borcu olduğunu belirtirken, bu sorunun çözümü için Meclis açılır açılmaz Ekim ayında TEDAŞ'ın bu yöndeki alacaklarının tahsiline ilişkin bir yasal düzenleme çalışması
içinde bulunduklarını bildirdiler.

Edinilen bilgiye göre, enerji KİT'leri arasındaki nakit akışını sağlamada zorlanılmasının ana sebebi TEDAŞ'ın abonelerden alacaklarını tahsil edememesi belirtiliyor.
Yasal düzenleme çalışmasında, "Belediye Tüketim Vergisinin" de TEDAŞ'ta kalmasına dair bir madde öngörülüyor. Halen elektrik tüketim faturaları düzenlenirken sanayi abonelerinden yüzde 1, diğer abonelerden de yüzde 5 oranında Belediye Tüketim Vergisi alınıyor. Yapılacak düzenleme ile abonelerden alınan bu paranın da belediyelere değil doğrudan TEDAŞ'ta kalması planlanıyor. Bunun TEDAŞ'ta kalması Elektrik Üretim ve İletim AŞ'ye (EÜAŞ) bir nakit akışı sağlayacağı belirtiliyor.

Bu arada Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından geçen cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, elektrik piyasasında tarifeler yönetmeliğinde yapılan değişiklik de elektriğe dolaylı zam yolunu açıyor. Yönetmelik değişikliği, iletim sistemi kullanım fiyatı ile iletim sistemi işletim fiyatına ilişkin tutarların yanında, piyasa işletim ücretine ilişkin tutarların da tüketicilerden tahsil edilebilmesine olanak sağlıyor.

Bu arada, Türkiye'nin batısındaki 13 ilde elektriklerin kesildiği 1 Temmuz 2006 tarihinden bu yana gündemden düşmeyen serbest elektrik üreticilerinin maliyet sorunun çözümü için çalışmaların sürdüğü belirtiliyor. Bu çerçevede, elektrik üretimine ek maliyet getiren ÖTV (bin metreküp başına 21 YTL alınıyor) sıfırlama çalışmalarının sürdürüldüğü belirtiliyor. ÖTV, Maliyeye yıllık yaklaşık 150-200 milyon YTL gelir sağlıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler