HABER

"Elektrikte kara yıl" iddiaları

"Elektrikte kara yıl" iddiaları

MALATYA (İHA) - Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Halil Alış, yaptıkları tahminlere göre Türkiye'de elektrik sıkıntısının 2010 yılında başlayacağını iddia ederek, "Türkiye'de 2005 yılındaki kayıp kaçak oranını, 2 tane Karakaya Barajı, 2 tane Keban Barajı ve 1 tane Atatürk Barajı'nın yıllık üretimi kadardır. Bu da 10 milyar dolar ediyor" dedi.

"Elektrik Enerjisinde Liberalleşme ve Arz Güvenliği" konulu panel, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlendi. Panele konuşmacı olarak TEİAŞ Genel Müdür Yardımcısı Halil Alış, İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Mamiş ve Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Cebeci katıldı. TEİAŞ Genel Müdür Yardımcısı Halil Alış panelde yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl yüzde 7-8 oranında elektrik ihtiyacı doğduğunu belirterek, 2006 ile 2015 yıllarını kapsayan talep tahminlerine göre, hangi yıllarda tehlikeye düşüleceğinin hesaplandığını kaydetti.

Alış, "Biz geçen sene 160 milyar kilowatt/saat elektrik tükettik. 160 milyar kilowatt/saatin yüzde 25'i kaçak. Her ne kadar şu andaki resmi söylemlere göre kayıp-kaçak yüzde 18-20 ise de, 160 milyar kilowatt/saatin dörde birini kaybetmişiz. Çok korkunç bir rakam. 40 milyar kilowatt/saat elektrik kayıp. 40 milyar kilowatt/saat şu demek, 2 tane Keban Barajı, 2 tane Karakaya Barajı ve 1 tane de Atatürk Barajı'nın üretimi kadar. Bugünkü rakamlarla söylüyorum 2 tane Keban Barajı 3 milyar dolar, 2 tane Karakaya Barajı 4 milyar dolar, 2.5 milyar dolar da Atatürk Barajı. Sonuçta 1 seneki kaybımız 10 milyar dolar tutarında kayıp-kaçak elektriğimiz var" şeklinde konuştu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) yaptıkları halde şu anda sunmadıkları 2006 ile 2015 yıllarını kapsayan talep tahminleriyle ilgili raporu Malatya'da açıklayan TEİAŞ Genel Müdür Yardımcısı Alış, "İlk defa Malatya'da açığa çıkarttığımız bir şey. Bunu zaten herkese açıklayacağız. Yalnız EPDK'nın onayı lazım. O kurul onayı yok; ama sonuçta da bunu göstermek için getirdik. 'Enerjide talebi ne zaman karşılayamıyoruz?' sorusuna gelince, 2011 yılında eksiye düşüyor.

2010 yılında 0.1 yedekle çalışıyoruz ki, bu mümkün değil. Yani sıkıntı 2010 yılında başlıyor. İşletme, inşa halinde ve lisans almış olan santrallerin talebi karşılamasına baktığımızda 2012 yılında tehlikeye düştüğümüzü görüyoruz. Düşük senaryo da ise bundan çok fazla fark yok. Burada da 2012 yılında sıkıntı başlıyor" diye konuştu.

Alış, 2006-2015 yılları arasındaki talep artışlarıyla ilgili olarak verdiği bilgide ise yüksek senaryoya göre artışın yüzde 8.4, düşük senaryoya göre ise artışın yüzde 6.3 olduğunu kaydetti.

Panelde ayrıca İnönü Üniversitesi'nden Prof. Dr. Salih Mamiş ve Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Cebeci, elektrik piyasasındaki sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulundu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler