Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı ve Non-İyonizan Radyasyondan Korunma Merkezi'nce "Elektromanyetik Kirlilik" konusunda yapılan araştırma-inceleme, Gazi Üniversitesi'nin aylık dergisinde yayınlandı.
Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle son yıllarda trafik ve askeri alanlarda kullanılan radarların, telsiz iletişim sistemlerinin, özel radyo ve televizyonların, cep telefonlarının ve baz istasyonlarının artmasıyla radyasyona maruz kalındığı belirtilen araştırmada, evlerde ve ofislerde kullanılan elektrikli cihazların, trafoların ve yüksek gerilim hatlarının düşük oranda radyasyon kaynakları olduğu kaydedildi.
Kanser türleri ile Alzheimer, Parkinson, MS gibi hastalıkların son yıllarda artmasının elektromanyetik kirliliği gündeme getirdiği belirtilen araştırmada, elektromanyetik alanların sağlığa etkilerine ilişkin bilimsel çalışmalar yürütüldüğü ifade edildi.
Araştırmada, elektromanyetik radyasyondan korunmak için şu önerilerde bulunuldu:
Elektrikli cihazları kendinizden mümkün olduğunca uzak tutun. Elektromanyetik etkinin mesafeyle azaldığını unutmayın,
Mikrodalga fırın çalışırken en az 1 metre uzakta durun, gerekmedikçe kullanmayın,
Fotokopi makinalarından en az 50 cm uzakta durun,
Televizyon ekranından (ön ve arkasından) en az 2 metre uzakta bulunun,
Elektrikli tıraş makinasını mümkünse şarjlı olarak kullanmayı tercih edin,
16 yaşın altındakilerin cep telefonu kullanmamaları, kullanmalarının zorunlu olması halinde ise günde 10 dakikayı geçmemesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilmektedir,
Cep telefonunuz kullanmadığınız sürece mümkünse kapalı olsun. Gerekmedikçe cep telefonu kullanmayın,
Saç kurutma makinasının manyetik alanı yüksektir. Uzun süreli kullanmak yerine aralıklarla kullanın. Uyku düzeninizin bozulmaması için saç kurutma makinasını yatmadan önce kullanmayın.