HABER

Elektromanyetik radyasyon tehlikesi

Günlük hayatımızda kullanılan elektronik cihazlar bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken diğer yandan sağlımızı tehdit ediyor. Elektronik cihazların yaydığı radyasyon, işitme zorluğu, baş ağrısı ve uykusuzluğa neden oluyor.

Elektromanyetik radyasyon tehlikesi

Elektronik cihazların yaydığı radyasyonun insan sağlığına etkileri ve korunma yöntemleri ile ilgili Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından yapılan araştırma, elektronik cihazların insan sağlığını ne derece etkilediğini gözler önüne serdi. Araştırmada, günlük hayatımızda kullandığımız televizyon, bilgisayar ve cep telefonları başta olmak üzere birçok elektronik alet, baş ağrısının, uykusuzluğun ve işitme zorluğunun tetikleyici unsurları arasında yer alıyor. Özellikle cep telefonu kullanımının beyin aktivitesinde etkili olduğu belirtiliyor.

FİZİKSEL GELİŞİM DEVAM ETTİĞİNDEN TELEFON KULLANIMI DAHA ÇOK ETKİLİYOR

Uzmanlar, cep telefonu kullanılmasının 16 yaş altındakilerin, fiziksel gelişimin devam ediyor olmasından dolayı yetişkinlerden daha çok etkilediğini belirtiyorlar. Bu nedenle 16 yaş altındaki çocukların cep telefonu kullanmamaları öneriliyor. Elektronik cihazlardan uzak durulmadığı takdirde boğazda kuruluk hissi, gözde problemler, baş ağrısı, alerji, uykusuzluk, seslere karşı hassasiyet, işitme zorluğu ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Uzmanlar, elektromanyetik cihazların yaydığı radyasyondan korunmak için şu önerilerde bulunuyor:

  • Elektrikli aletleri kendimizden mümkün olduğunca uzakta çalıştırın. Böylece elektromanyetik etki mesafe ile doğru orantılı olarak hızla azalacaktır.
  • Kullanmadığınız aletleri ya kapalı tutun yada fişten çıkarın. Stand-by konumunda kaldığı sürece elektromanyetik kirlilik oluşturacaktır.
  • Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen gösterin yada filtreli kullanın. Mümkünse plazma ekranı tercih edin.
  • Halojen ve florasan lambaları, mümkünse kullanmayın. Kullanıyorsanız kendinizden uzak tutun, gece lambası ve okuma lambası kullanmayın.
  • Dinlendirici bir uykuya geçmek için en ideal koşul yatak odasında TV ve radyo bulunmamasıdır. Elektrikli saat, radyo veya alarmı başucunuzda bulundurmayın, elektrikle çalışan radyolu çalar saatleri başınızdan mümkün olduğunca uzakta tutun.
  • Cep telefonunuzu kullanmadığınız sürece kapalı tutun. Gerekmedikçe cep telefonu kullanmayın. Cep telefonlarını kalp üstünde, bel ve göğüste bulundurmayın. Günlük konuşma süreniz 10 dakikayı geçmesin. Cep telefonunu kendinizden en uzak mesafeye bırakın. Tercihen 1 metre mesafeden kulaklıkla konuşun. Acil durumlar dışında açıkken üzerinizde taşımamaya özen gösterin.
  • Elektrikli battaniye kullanmayın yada yatmadan önce battaniyeyi ısıtıp sonra fişten çekerek kullanın.
  • Tüm TV, bilgisayar arkalarında elektromanyetik alan daha büyüktür. Saç kurutma makinesinin manyetik alanı yüksektir. Bu nedenle sürekli kullanmak yerine aralıklarla kısa süreli kullanın. Uyku düzeninin bozulmaması için yatarken kullanmamayı tercih edin.
    -Mikrodalga fırın çalışırken en az 1 metreden uzak durun. Gerekmedikçe kullanmayın.
  • Fotokopi makinelerinden en az 50 santimetre uzak durun.
  • Elektrikli tıraş makinesini şarjlı kullanmayı tercih edin
  • 0TV ekranlarının ön ve arkasından 2 metre uzak bulunun.
  • Çamaşır ve bulaşık makineleri çalışırken yakınında bulunmayın.

En Çok Aranan Haberler