İZMİR (İHA) - Bilgisayar, televizyon, video, fotokopi makinesi, yazıcı, faks gibi elektronik aletlerin faydalı ömürleri sonunda atıldığını yada yer altına gömüldüğünü belirten Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sağlam, geliştirilen yöntemlerle elektronik atıklardan bazı metallerin geri kazanımının mümkün olabildiğini söyledi.
Elektronik atıkların hızla birikimi sonucunda saklama alanlarının giderek daraldığını vurgulayan Prof. Dr. Sağlam, "Bunların yakılarak yok edilmeleri durumunda, yanma esnasında açığa çıkan toksik ürünler nedeniyle, gömülmeleri durumunda da içeriklerindeki toksik metalar nedeniyle; çevreye daha fazla zarar vereceklerinden bu işlemlerin uygulanması düşünülmemelidir. Bu nedenlerden dolayı, elektrik ve elektronik atıkların oluşturduğu çevresel sorunların azalması büyük önem taşımaktadır.
Buradan yola çıkılarak, elektrik ve elektronik atıkların değişik yöntemlerle; özellikle de metal kısmın geri kazanımı zorunlu hale gelmektedir" dedi.
Elektrik ve elektronik atıkların içeriğinde başta büyük oranda bulunan polimer türlerinin yanında gümüş ve altın gibi kıymetli kurşun, bakır, nikel, krom, civa, kalay gibi toksik metaller ile cam gibi malzemelerin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Sağlam, "Literatürde metallerin geri kazanımına ilişkin farklı teknikler mevcuttur. Bunların başında asit ile sıyırma-çökeltme ve iyon değişimi gelmektedir. En çok uygulanan yöntem ise çeşitli inorganik asitlerle yapılan sıyırma yöntemidir. Bu çalışmada atık olarak çeşitli bilgisayar parçaları kullanılmıştır. Bu parçalar tanecik boyutuna kadar öğütüldükten sonra çeşitli asitler ile liç işlemine tabi tutulmuştur" diye konuştu.
Liç işlemlerinde değişik konsantrasyonlardaki çözeltiler ve karışımların kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Sağlam, "Bu çözme işlemlerinde sıcaklık, zaman gibi çeşitli parametreler incelenmiştir. Çalışma halen devam etmektedir" dedi.