Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), Elektronik Haberleşme Güvenliği Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle elektronik haberleşme güvenliğine ilişkin raporun işletmeci tarafından her yıl hazırlanması ve istenildiğinde kuruma gönderilmek veya kurum tarafından yapılan denetimlerde ibraz edilmek üzere 5 yıl süreyle muhafaza edilmesi şartı getirdi.
BTK'nın Elektronik Haberleşme Güvenliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikle elektronik haberleşme güvenliğine ilişkin raporun işletmeci tarafından her yıl hazırlanması ve istenildiğinde kuruma gönderilmek veya kurum tarafından yapılan denetimlerde ibraz edilmek üzere 5 yıl süreyle muhafaza edilmesi şartı konuldu.
Söz konusu rapor, risk analizinde tespit edilen tehdit ve zafiyetler ile bunların yüksek, orta veya düşük şeklinde tasnifi ile gerçekleşme olasılıkları ve önlemleri içerirken, ayrıca bir tehdit veya zafiyetin gerçekleşmesi durumunda yürütülecek faaliyetleri ve bu faaliyetlerde görev alacak personel ile bunların yetki ve sorumluluklarının neler olacağını içeren iş akış diyagramları ve acil eylem planlarını da içerecek. Bunun yanı sıra donanım-yazılım bileşenlerinin kurulumu, kullanımı ve işletimi ile bakım ve onarımı sırasında ortaya çıkan ve raporlanan problem ile uygunsuzluklar da raporda yer alacak.
"ELEKTRONİK TAKİP DAHA RAHAT YAPILACAK"
Yönetmelikte yapılan değişikliği Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendiren Gazi Üniversitesi Elektronik Mühendisi Prof. Dr. Çetin Elmas, değişiklikle önceden şirketlerin her yıl hazırladığı ve 1 yıl süre ile devletle paylaştığı verilerin artık 5 yıl muhafaza edilmesinin zorunlu hale geldiğini belirtti. Bu kayıtların takibini yapan kurumların, kayıtları talep etmesi halinde kayıtların teslim edilmesinin gerekliliğine işaret eden Elmas, önceden yılda bir yenilenen bu takip nedeniyle şirketlerin 1 yıl saklamak zorunda oldukları kayıtların artık 5 yıl boyuncu saklanılmasının zorunlu olduğunu bildirdi.
Telefon ve bilgisayar gibi teknolojik araçlarda kullanılan her türlü kaydın takibinin zorunlu olduğuna dikkat çeken Elmas, bu yönetmelik değişikliği ile devletin iş yükü noktasında yükünün de azalacağını kaydetti. Elmas, önceden her yıl aldığı verileri 1 yıl içerisinde incelemek ve denetlemek zorunluluğu bulunan kurumların, şirketlerin verileri 5 yıl boyunca saklaması sayesinde 5 yıl boyunca talepte bulunabileceğini söyledi. Elmas, bu şekilde elektronik takibin daha rahat yapılabileceğinin altını çizdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz