ANKARA(ANKA)Ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemlerine, ödeme hizmetlerine, ödeme kuruluşlarına ve elektronik para kuruluşlarına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yasanın getirdiği düzenlemeler şöyle:
Yasa, ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemlerini, ödeme hizmetlerini, ödeme kuruluşları ile elektronik para kuruluşlarını kapsayacak.
Sistem, sistem işleticisi tarafından işletilecek. Merkez Bankası ve faaliyet izni alanlar dışındaki kişiler sistem işleticisi olarak faaliyette bulunamayacak.
Sistemin işleyişine ve sisteme katılıma ilişkin kural ve sözleşmeler Merkez Bankası'nca çıkarılacak yönetmeliğe uygun olarak sistem işleticisi tarafından belirlenecek.
Merkez Bankası sistemlerin sorunsuz ve kesintisiz işlemesini sağlamak üzere gerekli düzenlemeleri yapmaya yetkili olacak.
Sistem işleticisinin; anonim şirket şeklinde kurulması, nakden ve her türlü muvazaadan ari olarak ödenmiş sermayesinin en az beş milyon Türk Lirası olması gerekecek.
Aranan koşulların, niteliklerin ve yeterliliklerin sağlanması, Merkez Bankasınca istenecek bilgi ve belgelerin eksiksiz tamamlanması ve Banka tarafından söz konusu başvurunun olumlu olduğuna karar verilmesi durumunda sistem işleticisi olarak faaliyette bulunmak üzere izin verilecek.
Banka kurulmuş ya da kurulacak olan sistemlerin kesintisiz işletimini sağlamak üzere gözetimini yapmaya yetkili olacak.
-ÖDEME HİZMETLERİ VE ÖDEME KURULUŞLARI-
Ödeme hizmetleri; ödeme hesabına para yatırılması ve ödeme hesabından para çekilmesine imkan veren hizmetler de dahil olmak üzere ödeme hesabının işletilmesi için gerekli tüm işlemleri, ödeme hizmeti kullanıcısının ödeme
hizmeti sağlayıcısı nezdinde bulunan ödeme hesabındaki fonun aktarımını içeren, bir defaya mahsus olanlar da dâhil doğrudan borçlandırma işlemi, ödeme kartı ya da benzer bir araçla yapılan ödeme işlemi ile düzenli ödeme emri dahil para transferini ifade edecek.
Bankalar, elektronik para kuruluşları, ödeme kuruluşları, ödeme hizmeti sağlayıcısı olacak.
Ödeme hizmetleri alanında faaliyette bulunmak isteyen ödeme kuruluşu Kuruldan izin almak kaydıyla faaliyette bulunabilecek.
-ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI İLE ELEKTRONİK PARANIN İHRACI ELEKTRONİK PARA İHRAÇ EDEN KURULUŞLAR-
Bankalar ve bu Kanun kapsamında elektronik para çıkarma izni verilen
elektronik para kuruluşları dışındaki kişilerin elektronik para ihracı faaliyetinde bulunmaları
yasak olacak.
Elektronik para ihraç eden kuruluş aldığı fon kadar elektronik para ihraç edecek.
Elektronik para ihraç eden kuruluş, elektronik para kullanıcısı tarafından yatırılan fonları gecikmeksizin elektronik paraya çevirerek kullanıma hazır hale getirecek.
Çıkarılacak düzenlemelerde ve hususlara aykırı davranan ve ödeme hizmeti sağlayıcısı olarak faaliyet gösteren tüzel kişiler hakkında Kurulca, sistem işleticisi olarak faaliyet gösteren tüzel kişiler hakkında Bankaca yirmi bin Türk Lirasından beş yüz bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilecek.
-İZİNSİZ FAALİYETTE BULUNMAK-
Kanuna göre alınması gereken izinleri almaksızın sistem işleticisi, ödeme kuruluşu veya elektronik para kuruluşu gibi faaliyet gösteren gerçek kişiler ile tüzel kişilerin görevlileri bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
Bu Kanun uyarınca Merkez Bankası ve Kurum tarafından yapılan denetim ve gözetim
görevlerinin yerine getirilmesini engelleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
Sistem işleticisi, ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşunun Kanunda gösterilen merciler ile denetim ve gözetim faaliyetinde bulunan görevlilere ve mahkemelere verdikleri veya yayımladıkları belgelerdeki gerçeğe aykırı beyanlardan dolayı, bu belgeleri imzalayan kişi ve kişiler, biryıldan üçyıla kadar hapis ve 2 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
-SIRLARIN AÇIKLANMASI-
Sistem işleticisinin, ödeme kuruluşunun ve elektronik para kuruluşunun ortakları, yönetim kurulu üyeleri, mensupları, bunlar adına hareket eden kişiler ile görevlileri, sıfat ve görevleri dolayısıyla öğrendikleri bu kuruluşlara ve müşterilerine ait sırları, görevden ayrılmış olsalar dahi, kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklamaları durumunda bir yıldan üç yıla kadar hapis ile bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
BDDK'da başkan yardımcısı sayısı üçten beşe çıkarılıyor. Toplamda yirmiyi geçmemek üzere Kurulca daire başkanlıkları oluşturulabilecek. (ANKA/SON)
(MG/OLÇ)