HABER

Eleştirmen ve yazar Fethi Naci vefat etti

İstanbul (AA)- Eleştirmen ve yazar Fethi Naci (İsmail Naci Kalpakçıoğlu), İstanbul'da vefat etti. İstanbul Cihangir'deki evinde bu sabaha karşı vefat eden Naci, 3 Nisan
1927 tarihinde Giresun'da doğdu. Naci, 1949 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinden mezun oldu.

Kurucuları arasında bulunduğu Yüksek Tahsil Gençlik Derneği yöneticiliğinden dolayı 1951 yılında tutuklanan Naci, 1,5 ay kadar Sultanahmet Cezaevinde kaldıktan sonra salıverildi. Uzun süre İstanbul'da bir fabrikada muhasebecilik yapan Naci, 1965 yılı Nisan ayında görevine son verilince Gerçek Yayınevini kurdu. O tarihten sonra
yazarlık ve yayımcılık yapan Fethi Naci, Cumhuriyet gazetesinin haftalık kitap ekindeki eleştiri yazılarını sürdürüyordu.

1953'te babasının adını kendi adına ekleyerek, "Fethi Naci" adıyla yazmaya Naci, Dost dergisince 1960'ın en beğenilen eleştirmeni seçildi.1962 yılında Türkiye İşçi Partisi'ne giren Fethi Naci, Vatan Gazetesi ve Sosyal Adalet dergisinde siyasal yazılar yazdı. Partiyle ilişkisi kesildikten sonra aynı doğrultudaki yazılarını Yön'de ve bir süre yönetimine katıldığı Ant dergisinde sürdüren Naci, 1968'de siyasal yazılarına son vererek "100 Soruda" dizisini çıkarmaya başlayarak edebiyata kesin dönüş yaptı.
Yazar, ilk yapıtıyla toplumcu sanatın ilkelerini koymaya çalışan ve bilimsel bir tutumu benimseyen bir eleştirmen olarak tanındı.

Fethi Naci'nin eserleri arasında "Bir Hikayeci: Sait Faik-Bir Romancı: Yaşar Kemal" adlı yapıtıyla 1991 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülünü alan Fethi Naci'nin yapıtları arasında "İnsan Tükenmez (1956)", "Gerçek Saygısı (1959)", "Azgelişmiş Ülkelerde Askeri Darbeler ve Demokrasi (1966)", "Kompradorsuz Türkiye (1967)", "100 Soruda Atatürk'ün Temel Görüşleri (1968)", "Yüzyılın 100 Türk Romanı (1999)" yer alıyor.

En Çok Aranan Haberler