HABER

Elizabeth: "Türkiye bizim için son derece önemli"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kraliçe Elizabeth onuruna Çankaya Köşkü'nde verdiği resmi yemekte ziyaretin iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı daha da güçlendireceğini söyledi. Gül, İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğinin süreceğinden emin olduğunu belirtti. -Kraliçe Elizabeth ise konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliğine destek konusunda net bir ifade kullanmadı. Buna karşın Kraliçe, "Bizler için Türkiye, her zaman olduğu gibi bugün de son derece önemlidir. Yurtiçinde, Avrupa Birliğine üyelik olasılığı şimdiden ülke vatandaşlarının hayatının iyileştiren değişimleri ilhan kaynağı olmayı başardı" dedi.

ANKARA (ANKA) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kraliçe Elizabeth onuruna Çankaya Köşkü'nde verdiği akşam yemekte İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği için teşekkür etti ve bu desteğin süreceğinden emin olduğunu söyledi. Ancak Kraliçe, konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliğine destek konusunda beklenen net bir ifade kullanmadı. Buna karşın Kraliçe, "Bizler için Türkiye, her zaman olduğu gibi bugün de son derece önemlidir. Yurtiçinde, Avrupa Birliğine üyelik olasılığı şimdiden ülke vatandaşlarının hayatının iyileştiren değişimleri ilhan kaynağı olmayı başardı" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi. Yemeğin başında bir konuşma yapan Gül, "Majesteleri ve Altesleri" şeklinde hitap ettiği konuşmasına Kraliçe Elizabeth ve eşi Edinburg Dükü Prens Philip'e "Türkiye'ye Hoşgeldiniz" diyerek başladı. Gül, Kraliçe'nin ziyaretinin, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı daha geliştirecek bir özellik taşıdığını söyledi.

Türkiye ve Birleşik Krallık halklarının tarihlerinin ayrılmaz bir biçimde içiçe geçtiğini kaydeden Gül, "Zaman zaman ordularımız karşı karşıya gelmişlerdir. Fakat aynı zamanda, evlatlarımız sayısız defalar ortak düşmanlara karşı cesaret ve azimle omuz omuza da yürümüşler, hayatlarını feda etmişlerdir" dedi.
Abdullah Gül, daha da önemli olan noktanın, iki ülke arasındaki ilişkilerin yüzyıllar boyunca Avrupa'daki olayların akışını belirlemesi olduğunu bildirdi. Gül, "Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ülkelerimizin ortak geçmişi üzerinde mükemmel bir dostluk inşaa etmek ve bunu geliştirmek cesaret ve bilgeliğini göstermiştir" diye konuştu.

AB ÜYELİĞİNE DESTEĞİN SÜRECEĞİNDEN EMİNİZ-

Atatürk'ün dış politika konusundaki değerlendirmelerinden de örnekler veren Gül, şunları söyledi:
"Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine doğru yürüyüşünde Birleşik Krallık en sadık destekçilerimizden olagelmiştir. Bu tereddütsüz ve daimi desteğinize müteşekkiriz. Bu desteğinizin katılım sürecindeki ilerleyişimizde süreceğinden eminiz.
Majesteleri ve Alteslerinin ülkemize gerçekleştirmekte olduğu bu ikinci Devlet Ziyaretinden duyduğum büyük memnuniyeti tekrarlıyor, ziyaretin en mükemmel şekilde geçmesini temenni ediyorum."
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından konukları, "Majeste Kraliçe ve Altes Edinburgh Dükü şerefine ve halklarımızın dostluğu ve ortak değerlerimiz için" kadeh kaldırmaya davet etti.

KRALİÇE ELİZABETH'İN KONUŞMASI-

Kaldırılan kadehlerin ardından Kraliçe 2. Elizabeth bir konuşma yaptı. Kraliçe Elizabeth'in konuşmasında, beklenenin aksine Türkiye'nin AB üyeliğine net destek içeren mesajlar vermemesi dikkat çekti. Cumhurbaşkanına hitaben yaptığı konuşmada Elizabeth, "1971'deki ziyaretim sırasında, Mustafa Kemal Atatürk'ün, zengin ve köklü geleneklere sahip bu ülkeyi çağdaş, aydınlanmış ve demokratik bir devlet yapma yolunda göstermiş olduğu muazzam başarıya tanık olmuştum" dedi.
Kraliçe Elizabeth, Türkiye'nin klasik medeniyetlere ve bilinen en eski insan yerleşimlerine ev sahipliği yaptığını ve bunun da ötesinde, gerek İslamiyet gerekse Hıristiyanlık açısından da kilit bir konuma sahip olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE DOĞU İLE BATI ARASINDA KÖPRÜ-

Elizabeth, Medeniyetler İttifakı projesi ile iki ülkenin NATO üyeliğine vurgu yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
"Bizler için Türkiye, her zaman olduğu gibi bugün de son derece önemlidir. Yurtiçinde, Avrupa Birliğine üyelik olasılığı şimdiden ülke vatandaşlarının hayatının iyileştiren değişimleri ilhan kaynağı olmayı başardı" Yurtdışında ise, gerek Avrupa Birliği için gerekse tüm Dünya için son derece kritik bir zamanda Türkiye, Doğu ile Batı arasında eşsiz bir köprü haline geldi.
Medeniyetler İttifakı inisiyatifi aracılığıyla duyurduğunuz sesiniz Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan Erdoğan, bir ılımlılık ve uzlaşı çağrısıdır. Dünyanın en sorunlu bölgelerinden bazılarında, barışın teşviki, siyasi istikrar ve ekonomik kalkınma için kilit bir rol oynamaktasınız. Ve, Afganistan'da ülkelerimiz, bu sıkıntılı ülkede yürütülen NATO görevlinin ortaklarındandır."

Elizabeth ayrıca, iki ülke arasındaki stratejik ortaklık anlaşması, uyuşturucu ve insan kaçakçılığıyla ortak mücadele ile İngiltere'den Türkiye'ye gelen turistler ve İngiltere'deki Türk öğrencilerin çokluğunun memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

"Ben ve Prens Philip önümüzdeki günlerde bu işbirliğinin güzel yansımalarını göreceğiz ve unutulmaz olacağından emin olduğum bu ziyareti büyük bir heyecanla beklemekteyiz" diyen Kraliçe Elizabeth konuşmasının sonunda konukları, "Türkiye Cumhurbaşkanı ve Halkına" kadeh kaldırmaya davet etti. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler