YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Elleriyle gören akademisyen engel tanımıyor

Malatya İnönü Üniversitesi’nde görev yapan doğuştan görme özürlü okutman Yusuf Dumlupınar, yaşama azmi ve engelleri...

Elleriyle gören akademisyen engel tanımıyor

Malatya İnönü Üniversitesi’nde görev yapan doğuştan görme özürlü okutman Yusuf Dumlupınar, yaşama azmi ve engelleri elleri ile aşarak 14 yıldır hem akademisyenlik yapıyor hem de hayatın bütün zorluklarına başarıyla göğüs geriyor. 14 çocuklu ailenin görme özürlü 5 bireyinden biri olan Dumlupınar, sesli bilgisayar yazılımları yardımıyla bilgisayar, cep telefonu gibi teknolojik ürünleri de kolaylıkla kullanıyor. Üniversitede müzik eğitimi veren âmâ akademisyen, sazıyla Anadolu’nun farklı kentlerinde konserler verirken bilimsel etkinliklere de davetli olarak katılıyor.
Güzel Sanatlar Fakültesi’nde müzik eğitimleri veren Yusuf Dumlupınar, 14 kardeş olduklarını, 5 kardeşinin kendisi gibi doğuştan görme özrü bulunduğunu söyledi.
"Her zorluk insanı biraz yıldırır." diyen Yusuf Dumlupınar, yaşamı boyunca yaşadığı bazı sıkıntılar karşısında görme engeli nedeniyle zaman zaman yıldığını ancak mücadeleyi asla bırakmadığını ifade etti.
Azmederek bugüne kadar geldiğini belirten Dumlupınar, şöyle devam etti: “Önce Gaziantep Görme Engelliler Okulu’nda eğitime başladım. Ardından yine Gaziantep’te orta ve lise eğitimimi tamamladım. Sonrasında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’ne burslu olarak kazandım ve bitirdim. İnönü Üniversitesi’ndeki görevime başladım. 2011 yılında da Ege Üniversitesi’ne Devlet Türk Müziği Konservatuvarında Duyusal Tasarım Programı çerçevesinde bestecilik ana sanat dalı üzerine yüksek lisans çalışması yaptım. Şu anda da doktoraya hazırlanıyorum. Çevreden gördüğüm destek ve kendime olan öz güvenimle engelleri aştım. Zorluklara rağmen yılmadım. Üniversite sınavına gecemi gündüzüme katarak çalıştım. Azmin elinden hiçbir şey kurtulmuyor.” dedi.
Görme engellilerin azimle birçok işi başaracaklarına inandığını belirten Dumlupınar, “Ben uluslar arası sempozyumlarda, konferanslarda sazımı Veysel Karani gibi omzuma alıyorum, konserimi veriyorum. Bildirimi yayımlıyorum. Her şekilde engelleri ortadan kaldırmaya çalışmalıyız. Sahip olunan değerlerin kıymeti bilinmesi gerekir.” diye konuştu.
Hükümet tarafından hayata geçirilen ‘Gören Göz’ projesini alkışladığını vurgulayan Dumlupınar, körlerin bir navigasyon cihazı yardımıyla istediği noktaya gidebiliyor olmasının çok büyük bir çalışma olduğunu kaydetti.
İnsanların özürlüleri anlaması için sorunlara engellilerin gözüyle bakması gerektiğinin altını çizen Dumlupınar, “3 Aralık’ta olsun, Engelliler Haftası’nda olsun bir günlüğüne elinize bastonunuzu alın bir kör gibi yaşayın. Tekerlekli sandalyeye oturun bir bedensel engelli gibi yaşayın. Engelliliğin ne olduğu o zaman tam olarak tanıma kavuşur.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler