Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Disiplin Kanunu'nda yapılacak yeni düzenlemeleri içeren kanun taslağı, emekli TSK personeli tarafından tepkiyle karşılandı. Üyelerini emekli askerlerin oluşturduğu Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Onursal Başkanı Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, kanunların hayata geçirilmesinde uygulayıcıların çok önemli olduklarını belirterek, "biz uygulayıcıların kötü yola sevk edilmelerinin önüne geçilmesi için mutlaka hukuki tedbirler almak zorundayız." dedi.
Derneğin Aksaray'daki genel merkezinde düzenlenen basın toplantısına Onursal Başkan Tanrıverdi'nin yanı sıra yönetim kurulu üyeleri ve Genel Başkan Yardımcısı Gürcan Onat katıldı. Onat, TBMM'ye sunulan kanun taslağının hukuk kurulları tarafından incelendiğini ve bu haliyle ileride telafisi mümkün olmayan problemleri getireceğini söyledi.
Kanun taslağıyla ilgili kapsamlı bir değerlendirme yapan Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, kanun taslağı konusunda en önemli unsurun uygulayıcı konumunda bulunan kişiler olduğunu ve bunun da hayati öneme haiz olduğunu hatırlattı. Yeni düzenleme ile bu inisiyatifin uygulayıcılar elinde olduğunu dile getiren Tanrıverdi, "Konfiçyüs'e mal edilen bir söz var. Eğer hükümdar adil ise kanuna gerek yok. Eğer hükümdar zalim ise kanun hükmü yoktur. Uygulayıcı çok önemli. Biz uygulayıcıların kötü yola sevk edilmelerinin önüne geçilmesi için mutlaka hukuki tedbirler almak zorundayız." dedi.
YAŞ'TA YAPILABİLEN TSK'DAN ÇIKARMA İŞİNİ ŞİMDİ 5 KURUL YAPACAK
Eskiden Yüksek Askeri Şura kararları ile yapılan işlerin şimdi 5 ayrı kurul tarafından daha altta yapılabilir hale getirildiğini anlatan Tanrıverdi, bunun sakıncalı yönlerine işaret etti. Tanrıverdi, 3 kuvvet komutanlığında yüksek disiplin kurulu oluşturulabildiğini belirterek, "Bu yüksek disiplin kurulunun yetkileri içine TSK'dan çıkarma yetkisi konuluyor. Bu kurul sadece buna bakıyor. Adari bir kuruldur ve 11 kişiden oluşuyor. Buranın aldığı karar kuvvet komutanı tarafından onaylanıyor ve yürülüğe giriyor.Bu durum daha önce yönetmelik iken şimdi kanun haline getiriliyor. Daha önce bu kurul bakanlık bünyesinde iken şimdi kuvvet komutanlıkları bünyesinde. Yani daha önce YAŞ bünyesinde yapılan iş şimdi 5 ayrı değişik organla yasa ile yapılabilecek hale geliyor" ifadesini kullandı.
'İPTAL KARARI VERECEK HAKİMİN GELECEĞİNİ GÖZDEN ÇIKARMASI LAZIM'
Tanrıverdi, mağdur olanların başvurabileceği yerin Yüksek Askeri İdare Mahkemesi olduğunu belirterek, ancak hakimlik teminatının sağlanmadığını belirtti.Bu durumun sağlıklı karar verilmesine engel olduğunu dile getiren Tanrıverdi, "kuvvetlerde kurmay başkanı ve o kuvvetin verdiği kararı iptal etmesi için çok cesur geleceğini gözden çıkarması lazım." değerlendirmesinde bulundu. Tanrıverdi, kendisin de zamanında askeri mahkemede görev aldığını ve gördüğü baskının bunun en güzel örneği olduğunun altını çizdi.
Tanrıverdi, bu tip konuları bakan mahkemelerde görev yapacak hakimlere hakimlik teminatlarının verilmesi gerektiğini, askeri mahkemelerin sivilleşmesi gerektiğini, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin üyelerini orada sürekli kalacak şekilde düzenlemek gerektiğini ve askeri disiplin mahkemeleri kanunuyla bu işin yürütülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz