ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Ali Babacan, asgari ücrette hükümet ile işveren temsilcilerinin üzerinde anlaştığı yüzde 5'lik artışın bütçeye yük getirmeyeceğini söyledi.
Bakan Ali Babacan son ekonomik gelişmelerle ilgili CNBC-E'nin sorularını cevapladı. Ali Babacan asgari ücrette hükümet ile işverenin anlaştığı 444 milyon 150 bin liralık brüt ücretin yaklaşık yüzde 5'e tekabül ettiğini belirtti ve bu oranın bütçeye yük getirmeyeceğini ifade etti.
Son günlerde tartışılan emekli maaşlarının düşürülmesi konusuna da açıklık getiren Ali Babacan, Dünya Bankası'nın emekli maaşlarından vergi alınması ile ilgili bir soruya, "Biz emekli maaşlarına yüzde 60'lara varan zam yaptık. Böyle bir durumdan sonra emeklilerden vergi alınması diye bir şey söz konusu olamaz. Çok büyük bir olağanüstü durum olmadığı sürece emekli maaşlarının düşürülmesi söz konusu olmadığı gibi net ellerine geçeni artırmaya çalışırız" dedi.
Babacan, kamu bankalarının özelleştirilmesi işleminin zaman alan bir konu olduğunu, bu konuda değişik yollara başvuracaklarını belirterek, "Öncelikle Halkbank -
Pamukbank birleşmesi sonrası halka açacağız. Sonra yavaş yavaş bu payı artırarak, tamamen elden çıkarma yoluna gideceğiz" diye konuştu. Pamukbank için başta tavsiye de önerildiğine değinen Babacan, "Biz buna karşı çıktık. Çünkü Pamukbank'ın çok iyi yetiştirilmiş elemanları var, bilgisayar alt yapısı gayet güzel" dedi. Pamukbank'ın en önemli bir eksiğinin sermaye olduğunu belirten Babacan, "Halkbank'ta ise durum tam tersi, sermaye çok çok fazla. Zaten birleşme olmasa bir miktar sermayeyi geriye çekmeyi düşünüyorduk. Bu yüksek sermaye ile Pamukbank'taki zayıf sermayeyi birleştirip, ortaya güçlü, gençleştirilmiş, enformasyon alt yapısı çok sağlam bir banka ortaya çıkarmaya karar verdik. Bunun yol haritası çizildi, üzerinde çalışıldı ve Başbakanlığa gönderildi" dedi.
ABD kredisiyle ilgili soruyu da cevaplayan Ali Babacan, ABD'nin bu konuda "Krediyi kullandırmaya her an hazırız" dediğini ifade etti. Babacan, "Türkiye son bir yıldır bu şartlar konusunda bir problemi olan ülke değil. Ancak biz 2004 hesaplarımıza baktık ve böyle bir krediye ihtiyacımız olmadığı sonucuna vardık. 2005 ve daha sonraki dönemle ilgili çalışmalar hala devam ediyor. Bu çalışmaların sonucuna göre tekrar bakarız. Ne zaman işimize gelirse, o zaman kullanırız" diye konuştu.
Babacan, IMF ile tüm konuları görüştüklerini belirterek, "Daha önce bu görüşmelerin tamamlanmaması durumunda, Temmuz ayında da gelmeleri söz konusuydu. Ancak bu görüşmelerde tüm konuları tamamladık, gelmelerine gerek kalmadı" dedi. Babacan, IMF ile görüşmelerin uzamasının nedeninin içeriğin yoğun olmasından kaynaklandığını belirterek, "Bu sefer ki görüşmeler sıradan gözden geçirmeler değildi, başka konular da vardı. Öncelikle 8. Gözden Geçirme Çalışmaları vardı, onun yanında 4. madde ile ilgili yıllık görüşmeler ve önümüzdeki dönem ile ilgili müzakereler görüşmelerin uzamasına neden oldu" diye konuştu.
Faiz dışı fazla hedefinin belirlenen ölçülerde gerçekleşeceğine değinen Ali Babacan, hiç kimsenin gelecek yıl için faiz dışı fazla hedefinin yüzde 3-4 olarak beklememesi gerektiğini söyledi. Babacan, Türkiye'nin borç stoku yüksek olan bir ülke olduğunu, borç stokunu makul bir düzeye indirmek istediklerini kaydederek bunun yüksek bir faiz dışı fazla ile mümkün olacağını kaydetti.
Babacan, Vergi İdaresi'nde reforma gerek olduğunu da vurgulayarak, "Dünya standartlarında bir vergi dairemiz olsun istiyoruz. IMF ile bunlar tartışıldı, en son vardığımız nokta bizi tatmin etti. Yasa önümüzdeki günlerde Başbakanlığa gönderilecek" ifadelerini kullandı.