Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) tarafından Bursa Vergi Dairesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Sosyal Güvenlik Reformu" konulu seminerde muhasebecilere ve iş verenlere, 1 Ekim'de yürürlüğe girecek yasa hakkında bilgiler verildi. BSMMMO Başkanı Mustafa Topçu, Sosyal Güvenlik Kurumları'nın niteliğinin iç açıcı olmadığını belirterek, kurumun baştan aşağı yenilenmesi gerektiğini dile getirdi. Ardından söz alan ve seminer veren SGK İstanbul İl Müdürü ve SGK Başmüfettişi Mustafa Kuruca, yaklaşık 2 ay sonra işleme konulacak "Sosyal Güvenlik Reformu" hakkında açıklamalar yaptı.
Reformun kurum içerisinde norm ve standart birliğin olmaması sebebiyle çıkartıldığını söyleyen Kuruca, son 5 yılda SGK için fazla bir yatırım yapılmadığının altını çizdi. Önceleri SSK ve Bağkur'un ihmal edilmiş kurumlar arasında olduğunu kaydeden Kuruca, kurumun daha yapıcı adımlar atması gerektiğini vurguladı. Bilgi işlem dışında kurumda son yıllarda herhangi bir yeniliğin yapılmadığını kaydeden Kuruca, "Personel ve kurum ile ilgili yenilikler yapılmalıdır. SGK ile ilgili kritik eleştiriler yapılabilir. Bir vatandaş kuruma gelince sigorta işlemini 10 dakikada yapmalı. Açıkçası son 5 yılda SGK İstanbul İl Müdürlüğü'nde bir çivi bile çakılmadı. Bu diğer iller için de muhtemelen geçerlidir. Bakanımız sayın Faruk Çelik'e bu konuları ilettik. Bakan Çelik, projelerin getirilmesi halinde gereken işlemi yapacağını söyledi. Biz önümüzdeki süreç için ümitliyiz" dedi.
Reformun hazırlıklı bir şekilde yapılmadığını belirten Kuruca, Sosyal Güvenlik Reformu'nun 10-15 yıl sonra yürürlüğe konulması gerektiğini vurguladı. Kurum içerisindeki sıkıntıların ilk önce çözülmesi gerekitğini dile getiren Kuruca, "Reform için daha çok erken. Şu ana için gerekli olmayann bir uygulama. Reform, 1 Ekim 2008'de yürürlüğe gireceğine, 10 ya da 15 yıl sonra faaliyete geçmesi gerekirdi. Daha ciddi kazanımlar için bu gerekli olabiilr" şeklinde konuştu.
Reformun Avrupa'daki ülkelerde uygulanmadığını kaydeden Kuruca, emekli olanlar için bir dizi çalışmanın yapıldığını vurguladı. Reformun hayata geçmesiyle birlikte sigortalı olup iş gününü doldurduktan sonra emekli olan vatandaşların başka bir işte çalışamayacağını ifade eden Kuruca, "Avrupa'da 65 yaş altı emekli olmuyor. Ülkemizde ise erken emeklilik yapılmaktadır. Gençlerin daha çok istihdam edilmesi için emekli olanların başka bir işte çalışmaması sağlanacak. Emekli olup da çalışan vatandaşların ise aldıkları maaşlardan yüzde 35'lere varan prim kesintisi yapılacak. Mesela bir emekli bin YTL maaş alıyorsa yüzde 35'i kesileceğinden 650 YTL maaş alacak" diye konuştu.
Bir kurumda staj yapan stajerlerinde okul tarafından sigortalanacağını belirten Kuruca, konuşmasında şu ifadelere de yer verdi: "Stajerler için de sigorta gelecek. Reform ile beraber stajerler, okulların ödediği yüzde 1'lik primlerle sigortalı sayılacak. 4-A, 4-B ve 4-C ile gruplara ayrılan çalışanları sıkıntıya sokulmayacak. Reformda finansman eksikliği bulunmaktadır. Ayrıca reformda yer alan yeni ve eski memur kavramları ise büyük bir ihtimal değiştirilecek."
İHA