Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifinin gerekçesinde, ekonomik gidişattan olumsuz etkilenen en önemli kesimin emekliler olduğu vurgulandı. Çalıştıkları dönemde çok yüksek maaşlar alamayan birçok işçi, memurun emekli oldukları dönemde de açlık ve sefaletle karşı karşıya olduğu ifade edilen gerekçede şöyle denildi:
“Emeklilerin gelir ve aylıklarına sınırlı artışlar yapılırken, harcamalarının büyük bir bölümü karşılanmamaktadır. Durum ortadayken, sağlık hizmetlerinde yeni bir dönem başlamıştır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile birlikte sağlık hizmetlerinin yürütümünde tek yetkili kuruluş olan Sosyal Güvenlik Kurumu, giderleri kısma adına Sağlık Uygulama Tebliği ile bir dizi karar almıştır. Sağlık Ocaklarında 2 TL ile başlayan ve kamu sağlık kuruluşlarında 8 TL, özel sağlık kuruluşlarında 15 TL olarak uygulanan sağlık katkı payı, hastaneye gitmeyi paralı bir sisteme dönüştürmüş ve emeklilerimiz için hastalık bir lüks haline gelmiştir. En doğal insani ihtiyaçlarını ödeyemez durumda olan emeklilerimize, alışveriş merkezlerinden sonra hastane kapıları da doğal olarak kapanmış durumdadır.“
Teklifte sosyal güvenlik kanunlarına göre emekli olan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanırken katkı payı ödeme zorunluluğunun kaldırılması öngörüldü.
ANKA