ANKARA - Emeklilerin kumu kurum ve kuruluşlarında çalışmalarına sınırlama getiriliyor.
TBMM Genel Kurulu'nda; Maliye Bakanlığı, Gelir Bütçesi, 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunun Tasarıları ile 2003 Mali Yılı Kesin Hesap Kanunu tasarılarının görüşülmesine devam ediliyor.
Genel Kurul'nda yapılan görüşmelerde, 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 36 maddesi kabul edildi. Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin boş memur kadrolarına yapacakları açıktan atama sayıları ile konsolide bütçe dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları memur nakilleri toplamı 48 bini geçemeyecek.
Emeklilerin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmasına sınırlama getiriliyor. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil idareler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul; üst kurul ve kuruluşları, KİT'ler ve bunların bağlı ortaklıkları ile sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamayacak.
Cumhurbaşkanlığı'na seçilenler, dışarıdan Bakanlar Kurulu üyeliğine atananlar, milletvekilleri, mahalli idareler seçimleri sonucuna göre görev alanlar, vakıf üniversitelerinde görev yapanlar, yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla örgün ve yaygın öğretim kurumlarında ders verenler (öğretim üyeliğinden emekli olanlardan üniversitelere ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz), sadece toplantı veya huzur ücreti ya da hakkı ödenen görevleri yürütenler ile yönetim ve denetim kurulu üyeliği ücreti karşılığında görevlendirilenler, bu hüküm dışında tutuluyor.
CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, bunu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi.