HABER

Emeklilik yerini seçsin

İngiltere’nin başkenti Londra’da 35 ülkenin dışişleri bakanları ile uluslararası örgütlerin temsilcilerinin katıldığı Libya konferansında Muammer Kaddafi’nin geleceği masaya yatırıldı.

Libya muhalefetinin de yeraldığı konferansta İtalya ve İngiltere, uluslararası mahkemede yargılanmaması şartıyla Kaddafi’nin sürgüne gönderilmesini teklif etti. BM, İKÖ, NATO ve Arap Birliği’nin de temsil edildiği konferansta, Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil etti. Konferansta sürgün teklifi İtalya’dan geldi. İtalya Dışişleri Bakanı Frattini, “Libya’da önce ateşkes ilan edilecek ardında Kaddafi sürgüne gidecek ve daha sonra muhalifler ile Libya’daki aşiretler ülkenin geleceğine karar verecek. Kaddafi’yi davet edecek Afrika ülkeleri çıkacaktır” dedi.

Clinton’dan açık tehdit

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Hillary Clinton ile plana sıcak yaklaştıklarını belirterek, “Eğer Kaddafi sürgüne gitmeyi kabul ederse, nereye gideceğine kendi karar verir. Emekliye gideceği yere biz karar vermeyiz” diye konuştu. Clinton, Kaddafi’ye yönelik hava operasyonlarının, ‘Libya Lideri’nin, BM kararlarını tam ve eksiksiz uygulayana kadar’ devam edeceği tehdidinde bulundu. Clinton, saldırıların durması için Kaddafi’ye bağlı birliklerin tüm kentlerden çekilmesi şartı bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Konferansa, Paris’te yapılan ilk zirveye davet edilen Afrika Birliği, “Libya konusunda bize bir şey soran yok” diye tepki göstererek katılmadı. Daha önce davet edileceği belirtilen Rusya da konferansta yer almadı. Arap Birliği’ni Genel Sekreteri Amr Musa yerine Londra büyükelçisi temsil etti. Arap Birliği’nden de Mısır ve Suudi Arabistan gibi ülkeler zirveden uzak durdu. Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’in de aralarında bulunduğu 7 Arap ülkesi katıldı.
Pes edene dek operasyon

Uluslararası Libya Konferansı’ndan sonra açıklama İngiltere Dışişleri Bakanı Hague’den geldi. Hague, Kaddafi’ye cezasız kalmayacağı ve sivillere saldıramayacağına ilişkin açık mesaj göndermek için diplomatların, “rejimle ilişkili bireylere ve kuruluşlara daha fazla yaptırım uygulanmasını düşünme konusunda karara vardığını” bildirdi. Olası yaptırımların BM’de ve bölgesel örgütlerde takip edileceğini belirten Hague, ne tür yaptırımlar uygulanabileceği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi. Hague, toplantıda Libyalı muhalifleri silahlandırmanın görüşülmediğini de söyledi. Katar’ın, Libya petrolünü satmayı kolaylaştırma teklifinde bulunduğunu ifade eden Bakan Hague, bu tür satışların BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla uyumlu olacağını belirtti. Öte yandan İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Kaddafi’nin ülkesinden ayrılması için zirvede “oybirliği” görüldüğünü açıkladı.

Operasyonların dün de sürdüğü Libya’daki durumun ele alınacağı bir sonraki temas grubu toplantısının Katar’da yapılacağı bildirildi. Libya lideri Kaddafi ise yayınladığı açık mektupta, Batı ülkelerine ‘canavarca saldırılarını’ durdurma çağrısı yaptı ve Libya muhalefetinin ‘El Kaide teröristleri’ olduğunu savundu.

NATO gerektiği zaman vuracak

Londra’daki Libya konferansında Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO’nun Kaddafi’nin sivillere saldırısını durdurmak için gerektiğinde güç kullanacağını açıkladı. Davutoğlu, konferans öncesi yaptığı açıklamada, “Bizim için öncelikli olan Kaddafi’nin iktidardan gitmesi değil, Libya halkını koruyarak, geleceklerini kendilerinin belirlemelerini sağlamaktır. Bunun için de daha fazla baskı yapılması kaçınılmazdır” dedi. Davutoğlu, NATO’un Libya operasyonlarını tamamen devralmasının teknik ayrıntıların da tamamlanmasıyla bir, iki gün içinde gerçekleşeceğini belirterek, “Tabii ki önce ateşkesin sağlanması lazım. Ateşkes sağlanırsa bu Kaddafi için bir test olacak. Eğer ateşkese sadık kalırsa, sivillere saldırılar durursa, ardından diğer konular gündeme gelecektir. Bu nedenle Kaddafi’nin gitmesi ateşkesten daha az önem taşıyan bir konu” dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler