Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Emin Olun "Bunu Ben De Yaparım" Diyecekseniz! Dünyanın En Basit 10 Sanat Eseri

''Yemin ederim benim aklıma gelmişti'' derken elinizi yumruk yapıp kaldırıp sallamanın farz olduğunu unutmayın!

Emin Olun "Bunu Ben De Yaparım" Diyecekseniz! Dünyanın En Basit 10 Sanat Eseri

Joseph Beuys, “Felt Suit”

Siz de artık giymediğiniz bir takım elbisenizi duvara asarak sanatçı olabilirsiniz.

Beuys`un anlatmak istediği dünyanın insan yaratıcılığı konusundaki anlayışsızlığına ve kısıtlayıcılığına karşı savaş açmaktır. kullanılmayan yaratıcılığın saldırganlığa dönüştüğü ve herkesin sanatçı olduğu kanısındadır.

Marcel Duchamp "Toilet"

İyi haber; artık tuvalet temizlemek zorunda değilsiniz.

Pisuar'ın üstünde R.Mutt imzası bulunmaktadır. R.Mutt yazısı okunduğunda "Armut" şeklinde telaffuz ediliyor ve Almancada "yoksulluk" anlamına geliyor. Sanat yapıtı olarak sunulan nesnenin tuvalet malzemesi olması o güne kadar yüceltilen sanat formlarına ve klasik sanat anlayışına indirilen bir darbe oldu.

Nam June Paik, TV-Buddha

En sevdiğin dizi başladığında sen de bir sanat eserisin, izleyebilirsin.

Paik’in eserlerinde televizyon çok önemlidir. Televizyonu eleştirel bir yaklaşımla ele almış ve eserlerinde yer vermiştir.

Joseph Kosuth, One and Three Chairs

Sevdiğiniz eşyaların fotoğraflarını çekin ve sözlük anlamları yazıp duvara asın.

Bir ve Üç Sandalye isimli eseri en çok bilinen eserlerinden biridir. Bir sandalye, sandalyenin dayandığı duvarda aynı sandalyenin fotoğrafı ve fotoğrafın hemen yanında da sandalye (chair) kelimesinin sözlükten alınmış anlamının yazılı olduğu bir tuval yer almaktadır.

Felix Gonzalez-Torres, "Bonbons"

Şekerlikler çöpe, şekerler duvara...

Sanatçı galerinin bir köşesine, selofan kağıdına sarılmış, ölen sevgilisi Ross'un kilosu olan 79 kg bonbon şekerini yığar. İsteyen Ross'un en sevdiği bu şekerleri alabilir, yiyebilir. Herkes bu ilişkinin bir parçası olur, ilişkiyi yaşatır.

Andy Warhol, Campbell Soup

Kutu ve şişe içecekleri atma! Onlar birer sanat eseri.

Andy Warhol tarafından 1962 yılında üretilmiş bir sanat eseridir. Campbell Çorba Şirketi tarafından piyasaya sürülmüş konservelerin resmedildiği 32 tuvalden oluşur.

Ai Weiwei, ‘Bang’

Her yere tabure, beşik, yüksük..

Tabure geleneksel Çin aile yaşantısının ve maddi kültürünün ayrılmaz bir parçası olarak nesilden nesile aktarılan bir eşya. Ahşap, üç ayaklı tabureler tek tip üretiliyor ve yüzyıllar boyunca Çin toplumunun bütün kesimleri tarafından kullanıyormuş. Fakat, kültür devrimi sonrası bu basit nesneler üretimden düşmüş. Sanatçı, artık ölmek üzere olan ahşap zanaatkarlığına dikkat çekmek istemiş.

Richard Wentworth, " Çekim Merkezi"

Kullanılmayan ayakkabılarınızı iple salona asın; sorana 'kültürel ayakkabı' dersiniz.

Kitaplar ortaları delinip içlerinden birer ip geçirilerek tavandan sarkıtılmış. Wenthworth, yaptığı işe tavana monteli olduğu için 'kültürel hava' şeklinde nitelendirmiş.

Anish Kapoor

Evinize bir nokta koyun! Çünkü noktalar da sanata dair..

Babası hindu annesi ise yahudi olan ve günümüzün yaşayan belki de en iyi ve en ünlü heykeltraşı. En ünlü sanat eseri ise bir jumbo jetten daha büyük olan "Marsyas" ın ortaya çıkması 30 yılını almıştır. Yapıtın uzunluğu 158, yüksekliği ise 36 metredir. Eserlerinden bir başka örnek ise resimdeki kara deliktir.

Triptyque, Pipe Light

Çirkin borular meğer sanar eseriymiş; saklamayın!

Fransa ve Brezilya’da faaliyet gösteren mimarlık firması Triptyque’in São Paulo’daki terk edilmiş bir evde gerçekleştirdiği “Pipe Light” enstalasyonu, görenlerin ilgisini çekiyor. Bu ilginç proje, 2008 başlarında gene aynı evde düzenlenen tasarım fuarında sergilendikten sonra, burada bırakılarak, devamlı ziyaret edilebilecek bir sanat eserine dönüştürülmüş. Enstalasyon, metal borularla birbirine bağlanan ve binanın hem içinde hem de dışında yer alan lambalardan oluşuyor.

Hazırlayan: İpek ÇEVİK
----------------------

En Çok Aranan Haberler