Beraberindeki heyetle Arakanlı sığınmacıların Bangladeş’te barındıkları Kutupalong Kampını ziyaret eden ve yardım dağıtan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan yaptığı açıklamada, “İnsan olarak etkilenmemek mümkün değil. Allah yardımcıları olsun. İnşallah bütün dünya bu konuya eğilir, dikkate alırlar hem yardım olarak hem de siyasi çözüm olarak” dedi.
BİLAL ERDOĞAN DA ARAKAN'DAYDI
Oğlu Bilal Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AKP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı, TİKA Başkanı Serdar Çam, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan, TÜRGEV Başkanı Arzu Akalın ve KADEM Başkanı Sare Aydın'ın da yer aldığı heyetin kendisine refakat ettiği Emine Erdoğan, Bangladeş'te Arakanlı Müslümanların sığındığı kamplara en yakın şehir olan Cox Bazar’a gelişinde yetkililer tarafından çiçeklerle karşılandı.
EMİNE ERDOĞAN: İNSAN OLARAK ETKİLENMEMEK MÜMKÜN DEĞİL
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile eşi Hülya Çavuşoğlu'nun da eşlik ettiği Emine Erdoğan daha sonra Cox's Bazar kenti yakınlarında yer alan Kutupalong Kampı'nı ziyaret etti.
Kampı ziyaretinde, mağdurlarla görüşerek yaşanan olaylar hakkında bilgi alan Emine Erdoğan yaptığı açıklamada, “İnsan olarak etkilenmemek mümkün değil. Allah yardımcıları olsun. İnşallah bütün dünya bu konuya eğilir, dikkate alırlar hem yardım olarak, hem de siyasi çözüm olarak” şeklinde konuştu.
“İNANILIR GİBİ DEĞİL”
“Bu çağda bütün dünyanın gözü önünde böyle bir vahşetin yaşanması inanılır gibi değil” ifadelerini kullanan Emine Erdoğan, eğer bir suçlu varsa suçlunun cezalandırılması gerektiğini; ancak masum halka bunların yapılamayacağını vurguladı.
Uluslararası topluma çağrıda bulunarak, “Hepimizin çoluk çocuğu var. Bizim çocuğumuz değil diye görmezden gelemeyiz. Hepimiz sorumluyuz bunda. Buraya bunun için geldik. Dünya kamuoyuna duyurmak ve yardım için geldik. Lütfen herkes elinden gelen her şeyi yapsın” diyen Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da konuyu Birleşmiş Milletlere taşıyarak yaşananları orada anlatacağını kaydetti.
Beraberindeki heyetle birlikte ziyaret ettiği Kutupalong Kampı yetkililerinden sığınmacılar ve yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi alan Emine Erdoğan, Kızılay ve AFAD'ın ulaştırdığı yardımların dağıtımını başlattı.
Kampta sığınmacıların yaşadıkları zorlukları ve yaşadıkları acıları dinleyen Emine Erdoğan, çocuklarla da sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.
DÜNYA MÜSLÜMAN ALİMLER BİRLİĞİ'NDEN FETVA
Dünya Müslüman Alimler Birliği, Myanmar ordusunun saldırılarına maruz kalan Arakanlı Müslümanlara imkanlar dahilinde destek çıkmanın farz olduğu yönünde fetva yayımladı.
Dünya Müslüman Alimler Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, bütün Müslümanların Myanmar'da şiddet ve katliama maruz kalan din kardeşlerine destek çıkmasının farz olduğu belirtilerek, yarınki cuma hutbesinin konusunun "Arakanlı Müslümanlara destek olması" çağrısı yapıldı.
İSLAM DÜNYASINDAKİ DEVLET YÖNETİCİLERİNİN, MÜSLÜMANLARA KARŞI
şiddet uygulayanlara ekonomik ve siyasi boykot girişimlerinde bulunmaya çağrıldığı açıklamada, hayır kuruluşlarının gereken yardımları acil olarak bölgeye ulaştırması talep edildi.
Açıklamada ayrıca, basın-yayın organlarının ve din alimlerinin de Arakan konusunda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi istendi.
"ARAKAN'DAKİ MÜSLÜMANLAR BİZİM DİN KARDEŞLERİMİZDİR"
Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali el-Karadaği ise yaptığı açıklamada, Arakanlı Müslümanların (Rohingya) kurtarılması için çağrıda bulundu. Yarınki cuma hutbelerinin konusunun "Arakanlı mazlum savunmasız siviller" olması gerektiğini vurgulayan Karadaği, cuma namazından sonra dayanışma gösterileri düzenleme çağrısı yaptı. Binlerce insanın katledildiği ve göçe zorlandığı Arakan'daki durumun, bütün dünya için utanç kaynağı olduğunu vurgulayan Karadaği, şu çağrıda bulundu:
"Arakan'daki Müslümanlar bizim din kardeşlerimizdir. Acımasız katliamlara maruz kalan Arakanlı Müslümanları kurtarın."
Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Karadaği ayrıca, Arakanlı Müslümanlara destek veren herkese teşekkür etti.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) dün, Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarından kaçarak Bangladeş'e ulaşan Arakanlı Müslümanların sayısının 146 bine ulaştığını açıklamıştı.
Arakan'da ne oluyor?
Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan eyaletinde devam eden saldırılarında, 25 Ağustos'tan beri çok sayıda Arakanlı Müslüman sivil hayatını kaybetti. Saldırılarda 60'tan fazla köy hedef alınıp bu köylerden onlarcası yakıldı.
On binlerce Arakanlı Müslüman da can güvenliği sebebiyle bölgeden kaçmaya, kara ve deniz yoluyla Bangladeş'e geçmeye çabalıyor. On binlercesinin de sınır bölgesindeki bekleyişi sürüyor.
Myanmar hükümetinin uluslararası kuruluşlara bölgeye giriş izni vermemesi nedeniyle ölü sayısı
saptanamıyor. Arakanlı sivil toplum kuruluşları, hayatını kaybeden sivillerin sayısının bini aştığını bildiriyor. Bazı sivil toplum kuruluşları ise bu sayının binlerce olduğunu iddia ediyor. Myanmar yönetimi, göç yoluna düşen ya da evsiz kalan Arakanlı Müslümanlara insani yardım ulaştırılmasına da izin vermiyor.