Restorasyon çalışmaları 8,5 yıldır devam eden Emir Sultan Türbesi'nin, 1,5 yıl içinde tamamlanarak açılması planlanıyor. Gazi Umur Bey' in komutanlarından Seyyid Mükeremeddin'in mezarı da bulunduğu için halk arasında Emir Sultan Türbesi olarak bilinen tarihî yapı İzmir'in Konak ilçesi Basmane semti Dönertaş mevkisinde bulunuyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü türbeyi 8,5 yıl önce restorasyon için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis etti. Aradan geçen 6 yılda neredeyse hiçbir çalışma yapılmadı. Bunun üzerine Vakıflar, belediye yetkilileriyle görüşüp projenin bir an önce başlatılmasını istedi. Belediyenin yaptığı projeler, Koruma Kurulu'nda da onaylandı ancak yerinde inceleyen bölge müdürlüğü uzmanları, türbe içindeki bazı mekanların aslına uygun yapılmadığını gerekçe göstererek tadilata gitti. Bunların başında Mescit ve zikirhane olarak hizmet veren mekanların kültürevi olarak gösterilmesi, yemekhanenin projeye eklenmesi, yeni kazı olarak çamaşırhanenin bulunması ve yakınındaki iki evin kamulaştırılması geliyordu. Projelerin hızla onaydan geçtiğini belirten İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba, "Ben 2,5 sene önce burada göreve başladım. Benden iki önceki bölge müdürü zamanında, 6 sene önce İzmir Büyükşehir Belediyesi ile restorasyon çalışmaları için bir protokol imzalanmıştı ama bugüne kadar bir işlem yapılmamıştı. Bunun üzerine tekrar görüşme yaparak sürecin başlamasını sağladık. İhale yapıldı ve başladı." dedi.
Son değişiklikle projenin tekrar Koruma Kurulu onayından geçirildiğini ve türbenin yanında bulunan mescidin kültürevi olarak öngörülmesine itiraz ettiklerini anlatan İba, raspa çalışmalarından sonra kültürevini mescit olarak düzelttiklerini, ardından da aşevi ve çamaşırhanenin tespitini yaptıklırını söyledi. Emir Sultan Türbesi'nin restorasyon çalışmasının uzun soluklu bir iş olduğunun ancak bu kadar da uzamaması gerektiğinin kaydeden Bölge Müdürü İba, şunları söyledi: "İzmir'de ikinci bir Emir Mükremin Hazretleri yok. Burası elimizde kalan tek yer. Kazılarda, bir külliye olduğu ortaya çıktı. Kazı çalışmaları belki daha da genişleyecek. Türbenin arkasında Konak Belediyesi'ne ait boş bir arsa var. Görüştük, belediye de orada bir çalışma başlatacak. Önde iki tane ev var, onların da kamulaştırılmasıyla uğraşıyoruz. Orayı uzun soluklu olarak tertemiz bir şekilde ortaya çıkaracağız. Bu işlerin bitimi için 2014 yılı sonu diyebiliriz. İşler aslında hızlı ilerliyor. Kamulaştırma dahil, yaklaşık 3 milyon liraya mal olacak."
İzmirliler Derneği (İZDER) Genel Başkan Yardımcısı Kemal Cem Pülten ise, "İzmir'in bu en eski tarihi mekânını bu halde görmek çok üzücü. İzmir'e ve İzmirlilere ait Emir Sultan Türbesi'nin bir an önce şehrimize kazandırılmasını bekliyoruz." dedi.
KUTU
Emir Sultan Türbesi haziresinde mezarı bulunanlar: Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın dedesi Uşâkizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım, Aydın eski valilerinden Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camisi bânisi Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi, İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa, Nif Kadısı Abdüllatif Bin İmat gibi devrin önde gelen büyükleri.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz