HABER

Emlak vergisi ödeme işlemlerinizi GİB'den yapabilirsiniz

Emlak vergisi ödeme işlemi yapacaklar için bugün son gün! Emlak vergisi ödemesini yapmayanlara cezai işlem uygulanacak. Son gün yoğunluk yaşamak istemeyenler ödemelerini GİB'den gerçekleştirebilecek.

Emlak vergisi ödeme işlemlerinizi GİB'den yapabilirsiniz

Emlak vergisi ödeme işlemi için son gün 31 Mayıs 2016 olarak belirlenmişti. Bu nedenle vatandaşların bugün emlak vergisi ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Ödemelerin yapılmaması durumunda ödemeyenlere cezai işlem uygulanacak. Cezai işleme maruz kalmak istemeyenler emlak vergisi ödemelerini bugün içerisinde halletmek istiyor ancak, son gün olmasından dolayı kurumlarda uzun kuyrukların oluşma ihtimali bulunuyor. Eğer böyle bir durum oluşması halinde hem ödemelerin yapılabilmesi sıkıntılı olacak, hem de büyük bir zaman kaybı yaşanacak. Ancak e-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnternet Vergi Dairesi hizmetinden faydalanan vatandaşlar, buralardan hem borç miktarlarını öğrenebiliyor, hem de emlak vergisi ödeme işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Emlak vergisi borcunuz varsa bugün ilk taksidini ödemeyi unutmayın!

Emlak vergisi ödemek ve sorgulamak için tıklayın

EMLAK VERGİSİ ÖDEME TARİHLERİ VE ÖDEME YERLERİ

Emlak vergisi, 1986 yılından bu yana belediyeler tarafından alınmaya devam ediyor. Vatandaşlara ödemelerini yapmaları için tanınan süre 31 Mayıs'ta, yani bugün, sona eriyor. Öte yandan emlak vergisi ödemelerinde borcun yapılandırılması durumu oluyor ve isteyen vatandaşlar borçlarını taksitler halinde ödeyebiliyor. Ancak bugün içerisinde borçların ilk taksidinin ödenmesi gerekiyor. Bu borçların ödemeleri vatandaşların bağlı bulundukları belediyelerden yapılabiliyor. Ayrıca belediyelerin vergi tahsilatı yapan şubeleri, PTT aracılığıyla, banka şubelerinden de emlak vergisi ödeme işlemleri gerçekleştirilebiliyor.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİNDE GEREKEN BELGELER

Emlak vergisi ödeme işlemi yapacak vatandaşların bazı belgelerinin bulunması gerekmektedir. Emlak bildirimi için gereken belgeler; tapu fotokopisi, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi, binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak ve bina numarası), beyan sahibinin ikamet ve arsa işyeri adresi, vergi numarası ve T.C. Kimlik Numarası şeklindedir.

Eğer emlağın bulunduğu bina yeni ise geçici muafiyet uygulaması söz konusu olur. Emlak Vergisi Kanunu'na göre 5 yıllık süre boyunca emlak vergisi ödemesinin 1/4'ü vergiden muaf tutulur. Kat irtifakı olan binalarda ise arsa vergisi ödemesi yapılmaz. Bu grubun dahil olduğu vergi; bina vergisidir. İşyeri olarak kayıtlı olan ancak konut olarak kullanılan emlak için emlak vergisi ödemesi, işyeri kapsamında yapılır. Ancak emlak için kullanımına uygun düzenlemenin yapılması gerekmektedir.

MUAF OLDUĞU HALDE EMLAK VERGİSİ ÖDEYENLER DİKKAT!

Emlak vergisi muafiyeti devam etmesine rağmen bu konuda bilgisi olmayan vatandaşlar ödeme yapabiliyor. Vatandaşların yaptığı bu ödemeler bağlı bulundukları belediyeler tarafından iade ediliyor. İade için belediye yaptığınız müracaatların sonunda düzeltilme yapılmaması ya da 60 gün içinde dilekçeye yanıt verilmemesi sonucunda Belediye Başkanlığı'na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi veriliyor. Belediye Başkanlığı'ndan 60 gün içinde yanıt gelmez ya da olumsuz yanıt gelirse takip eden 30 gün içinde vergi mahkemelerine dava açabilirsiniz.

EMLAK VERGİSİ NEDİR?

Emlak Vergisi, taşınmaz mal varlığı üzerinden alınan vergidir. Emlak vergisi bazı ülkelerde; sanayi ve tarım araçları, mal stokları ile otomobil, mücavher, mobilya, zanaat araçları gibi taşınır mallar, ipotekli borç senedi, irad senedi, tahvil ve hisse senetleri gibi değerli kağıtları kapsasa da, genellikle arazi ve bina gibi mal varlıklarına uygulanır. Emlak vergisi ödemeleri genellikle yerel belediyeler tarafından toplanmaktadır. Buradan elde edilen gelir, önemli bir gelir kalemini oluşturur.

En Çok Aranan Haberler