ANKARA (İHA) - Emniyet teşkilatı artan intihar olaylarına çare arıyor.
İki gün arayla Başkent'te biri polis memuru diğeri başkomiser olmak üzere iki polis intihar etti. Geçtiğimiz cumartesi günü meydana gelen intihar olayında polis memuru İlhan Al, eşini, çocuğunu, kayınbabasını ve kayınvalidesini öldürdükten sonra intihar etti. Pazartesi günü de Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Narkotik biriminde görevli başkomiser Ercüment Marancı, silahıyla intihar etti.
Emniyetin 2006 yılında tamamladığı bir araştırmaya göre, emniyetteki intihar vakaları, daha çok genç polisler arasında ortaya çıkıyor. Bu iki vaka da bu tespiti doğruluyor. Emniyet teşkilatında 2000 yılında 41, 2001'de 42, 2002'de 27, 2003'de 25, 2004'de 25, 2005'de 17 ve 2006'da ise 26 intihar vakası meydana gelirken, 1990 yılından bu yana 300 polisin intihar ettiği belirlendi.
Emniyetin 2006 yılında tamamladığı araştırmaya göre, polislerin intihar nedeni çok çeşitli olsa da, ortak olan nokta şu: "Daha çok genç polisler intihar ediyor". Son 17 yılda 300 dolayında polisin intihar ettiği gerçeğinden yola çıkarak araştırma yaptıran Emniyet Genel Müdürlüğü, intiharların genellikle mesleğin ilk yıllarında meydana geldiğini ortaya çıkardı. "Mesleğe uyum dönemi" olarak adlandırılan bir zamanda meydana gelen intiharların önüne geçmek isteyen emniyet, teşkilat bünyesindeki psikolog sayısını arttırmayı planlıyor. İntihar sayısında yıllara göre azalma meydana geldiği de tespit edilen diğer bir gerçek. Araştırma için, canına kıyan polislerle ilgili yaş, cinsiyet, rütbe, görev süresi, çalıştıkları birimler ile intihar nedenleri konusundaki istatistiki verileri tek tek toplanarak incelemeye alındı. 1989'dan 2007'ye kadar intihar eden toplam 300 polisin intihar gerekçeleri masaya yatırıldı. İntihar olaylarının 17 ayrı nedenden kaynaklandığı belirlendi. Rapora göre, polislerin intihar nedenleri olarak kişilik özellikleri, ruhsal bunalım, psikiyatrik hastalık, ailevi sorun, ekonomik problem, alkol kullanımı, karşı cinsle problem, iş stresi, bedensel hastalık, yer değişikliği, görevi kötüye kullanma, Rus ruleti oyunu ve askerlik sorunu ilk sıralarda yer alıyor. Rapora göre her geçen yıl intihar olaylarında azalma olurken, intihar nedenleri arasında bulunan askerlik, Rus ruleti oyunu, yer değişikliği, görevi kötüye kullanma gibi nedenler son yıllardaki polis intiharlarının gerekçeleri arasında yer almıyor. Raporda, şu değerlendirmeler yer alıyor:
"- İntihar eden emniyet personelinin çoğunluğunun mesleğinin 'acemilik' ve 'uyum dönemi' olan memuriyetlerinin ilk yıllarında olduğu görülmüştür.
- İntihar gerekçelerinin genellikle ekonomik ve sosyal koşulların çıkmazı sonucunda olduğu ve mesleğin yarattığı stres, çalışma koşullarının ailevi düzene yansımasından kaynaklanan aile içi çatışmalar ve kısmi olarak psikolojik rahatsızlıklara bağlıdır.
- İntihar eden personel sayısında geçmiş yıllara göre sayısal anlamda düşüş olduğu görülmektedir. Örneğin 2000 yılında 41, 2001'de 42, 2002'de 27, 2003'de 25, 2004'de 25, 2005'de 17 ve 2006'da ise 26 intihar vakası meydana gelmiştir".
Gerek intihar girişimlerini engellemek, gerekse mesleki şartların sebep olduğu psikolojik sorunları gidermek üzere emniyet teşkilatında görev yapan psikolog sayısının arttırılması planlanıyor. Hali hazırda 42 psikolog çeşitli illerdeki emniyet birimlerinde görev yaparken, buna ilave olarak 50 psikoloğun daha alınmasının emniyetin 2007 planlamasına dahil edildiği öğrenildi.