Kütahya'da ön ve arka bölümünden simülasyona bağlanan ve 5 kilometre hıza sahip olduğu var sayılan otomobile gruplar halinde alınan vatandaşlar, emniyet kemerini takmamaları durumunda maruz kalabilecekleri tehlikeyi yaşadı.
İl Emniyet Müdürlüğü'nün emniyet kemeri kullanımına dikkati çekmek amacıyla "Sevgiyle Bekleyenlere Sağlıkla Ulaş" sloganıyla başlattığı proje kapsamında Zafer Meydanı'ndaki Valilik önünde simülasyon hazırlandı.
Ön ve arka bölümünden simülasyona bağlanan ve 5 kilometre hıza sahip olduğu var sayılan otomobile gruplar halinde alınarak emniyet kemeri takmaması istenen kişiler, önce havada 360 derece döndürüldü. Bu kişiler daha sonra emniyet kemeri takarak aynı işleme tabi tutuldu.
Simülasyonda kaza deneyimi yaşayanların, emniyet kemeri bulunmadan havada dönerken aracın ön camına yaslanarak birbirlerinin üzerine düştüğü, kemer taktıklarında ise hiçbir tehlikeye maruz kalmadığı gözlendi.
Farklı bir deneyim yaşadıklarını söyleyen vatandaşlar, emniyet kemeri kullanımına özen göstererek bu bilinci çevrelerindeki kişilere yansıtmaya çalışacaklarını kaydetti.
Trafik yetkilileri, simülasyon etkinliğinin 19 Nisan'da mesai bitimine kadar devam edeceğini belirtti.
-Emniyet kemeri can kurtarıyor-
Kütahya Emniyet Müdürü Kadir Akbıyık, gazetecilere yaptığı açıklamada, simülasyon aracının emniyet kemeri takmayanlar için bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi.
Trafiğe kemer takarak çıkanların ne kadar isabetli bir karar verdiğinin bu simülasyonda net olarak görüldüğünü belirten Akbıyık, "Bu yönüyle kaza olmadan tedbir almanın önemini sergiliyoruz. Kaza, bir insana verilebilecek en büyük cezadır. Polis Teşkilatı olarak kimseye trafik cezası kesmek istemiyoruz. Özellikle kendi hayatlarını koruyamadıklarından dolayı cezalandırılmalarını istemiyoruz" dedi.
Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Uğur Altuner ise simülasyondaki otomobilin saatte 5 kilometre hızla seyrettiğinin var sayıldığını, halbuki meskun mahal hız sınırının saatte 50 kilometre olduğunu ifade etti.
Emniyet kemeri takmadan 90 kilometre hızla giden bir araçta yaralanma riskinin yüzde 45 olduğuna dikkati çeken Altuner, bu hızdaki araçlarda kaza geçirip yaralananların yüzde 15-20'sinin öldüğü bilgisini verdi.
Altuner, "Emniyet kemeri kullanımı, kaza sonrası araç içinde meydana gelen ölümleri yüzde 45, ağır yaralanmaları ise yüzde 50 azaltmaktadır" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz