Afyonkarahisar'da uygulanan "Güvenli Trafik Projesi" kapsamında araçlarda emniyet kullanımı oranının 5 ayda yüzde 7'den yüzde 53'e yükselmesi, Dünya Sağlık Örgütü'nce (DSÖ) çeşitli ülkelerde örnek gösteriliyor.
Proje Koordinatörü Doç. Dr. Hüseyin Akbulut, AA muhabirine, Türkiye'de günde ortalama 28 kişinin, yılda ise yaklaşık 10 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini söyledi.
Kazaların yüzde 87'sinin insan hatalarından, yüzde 13'ünün de mühendislik, yol ve araç kusurlarından oluştuğunu belirten Doç. Dr. Akbulut, insan kaynaklı hataların en aza indirilmesi amacıyla DSÖ tarafından pilot bölgeler seçilen Ankara ve Afyonkarahisar'da projelerin yürütülmeye başlandığını bildirdi.
Doç. Dr. Akbulut, yaklaşık bir yıl süren hazırlık döneminin ardından projeyi Afyonkarahisar'da uygulamaya başladıklarını belirterek, "Geçen ocak ayında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) bir heyet kente gelerek, emniyet kemeri kullanımı konusunda anket çalışması yaptı. Ocak ayında yüzde 7 olan emniyet kemeri kullanımı, proje uygulanmaya başlandıktan sonra mayıs ayında yüzde 53'e ulaştı" dedi.
Bu artışın, DSÖ tarafından "başarı hikayesi" olarak ele alındığını ifade eden Doç. Dr. Akbulut, DSÖ'nün "Güvenli Trafik Projesi"ni 10 ülkede yürüttüğünü ve bu ülkelerde Afyonkarahisar'da kaydedilen başarının anlatıldığını dile getirdi.
-Asıl hedef; yüzde 90-95 seviyesine ulaşmak-
Doç. Dr. Akbulut, projenin kısa sürede başarılı olmasından memnuniyet duyduklarını bildirerek, şöyle konuştu:
"Şu anda DSÖ, Rusya, Çin, Hindistan, Polonya ve Brezilya'da Valimiz İrfan Balkanlıoğlu'nun emniyet kemeri taktığı fotoğrafları göstererek, başarı öykümüzü anlatıyor. 'Afyonkarahisar'da emniyet kemeri taktılar, bu şekilde başarılı oldular" diye bizi örnek gösteriyorlar. Bundan sonraki aşamada, daha neler yapacağımızı planlayacağız. Vatandaşlarımıza, yüzde 90-95 seviyesini yakalamayı hedeflediğimizi anlatacağız. Bunu da sağladıktan sonra artık çok fazla emek sarf etmemize gerek yok. Bu iş 4 yıl devam edecek. İnsan davranışının değişme süresi 4 yıl. 4 yıl içinde çalışmayı bırakırsak, geriye doğru gider. Ancak 4 yıl devam edebilirsek normal bir insan davranışı haline gelir."
Başlangıçta projeye karşı olanların, emniyet kemeri kullanım oranının arttığını görünce "İyi ki yaptınız" dediğini anlatan Doç. Dr. Akbulut, vatandaşları cezalandırmakla değil, can güvenliği için emniyet kemeri kullanımının gerekli olduğu bilincini oluşturarak projeyi yürütmeye çalıştıklarını ifade etti.
Doç. Dr. Akbulut, Afyonkarahisar'a başka şehirlerden gelenlerin de bilinçlendirilmesi amacıyla "emniyet kemeri konusunda sıfır tolerans" olduğunu belirten levhalar hazırlanarak kent girişlerine asılacağını belirtti.
-"Ani frende çocuk, doğrudan cama fırlar"-
Avrupa ülkeleri ve ABD'de, trafik kazalarında çocukların ölüm oranının ortalama yüzde 3, Türkiye'de ise yüzde 40 olduğu bilgisini veren Doç. Dr. Akbulut, araç arka koltuklarında emniyet kemeri kullanımı ve çocuk koltuğu düzenlemesinin önemli olduğuna dikkati çekti.
Doç. Dr. Akbulut, şunları kaydetti:
"Anne ve baba, emniyet kemeri takmasına rağmen arka plandaki çocukların hiçbir şekilde koruması yok. Bir kazada çocuklar pinpon topu gibi sağa, sola fırlar. Bundan da kötüsü anne emniyet kemeri takmaz, çocuğunu da önüne, kucağına alır. Bu tam bir cehalettir. Çünkü kaza anında anne ileriye fırlar, çocuk arabanın konsoluyla annesinin arasında kalarak ölür. Daha da kötüsü, bazı babalar direksiyondayken çocuklarını kucaklarına alır. Çocuklarımız arka koltukta otursa bile iki koltuğun arasında durur. Ani frende çocuk, doğrudan cama fırlar. Çocuklarımıza, çocuk koltuğu dediğimiz destekleyici tutacak koltuklar yapılması gerekiyor. Bunun için de bir çalışma başlatacağız."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz