Afyonkarahisar, "Güvenli Trafik Projesi" çalışmalarıyla araçlarda emniyet kemeri kullanım oranını 9 ayda yüzde 7'den yüzde 80'e çıkararak, dünyaya örnek oldu.
Vali İrfan Balkanlıoğlu, AA muhabirine, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), trafik kazalarının azaltılmasına ilişkin uygulamaları kapsamında emniyet kemeri kullanımının artırılması konusunda Türkiye, Meksika, Brezilya gibi ülkelerden pilot iller belirlediğini söyledi.
Türkiye'deki pilot illerin Ankara ile Afyonkarahisar olduğunu belirten Balkanlıoğlu, DSÖ tarafından pilot illere finans ve personel desteği verdiğini bildirdi.
Balkanlıoğlu, proje çerçevesinde kentte uzmanlar tarafından sürücü ve yolculara yönelik eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirildiği, kentin işlek noktalarına "Emniyet kemeri sizi hayata bağlar" yazılı afişler asıldığı bilgisini vererek, şöyle devam etti:
"Tüm çalışmalara rağmen Afyonkarahisar'daki emniyet kemeri kullanma oranı yüzde 7'yi geçememişti. Proje koordinatörü hocalarımız, 'Emniyet kemeri uygulamasında yüzde 7 gibi çok düşük bir seviyedeyiz. Ölümlü, yaralanmalı ve hasarlı kazalar oluyor. Bunların birçoğu emniyet kemeri takmamaktan kaynaklanıyor. Bu nedenle emniyet kemeri kullanımı son derece önemli' dedi. Biz de eğitim çalışmalarına katıldık. İlk olarak emniyet kemeri takmaları konusunda sürücüler 10-15 gün süresince ikaz edildi. 'Bakın emniyet kemeri takmıyorsunuz. Normalde cezayı hak etmiş durumdasınız ancak bizim maksadımız ceza yazmak değil, hayatınızı kurtarmak. Emniyet kemerlerinizi takın. Emniyet kemeri takılı olmadığı durumlarda bir kaza olduğunda camdan fırlayabilirsiniz, ağır yaralanmalara daha yakın olursunuz' diye uyarılarda bulundular. Bu ikazlardan sonra emniyet kemeri takmayanlara cezalar verildi."
Projenin uygulanmaya başlanmasının ardından 9 ayda emniyet kemeri kullanım oranının yüzde 7'den yüzde 80'e yükseldiğine dikkati çeken Balkanlıoğlu, "Afyonkarahisar, emniyet kemeri kullanım oranı konusunda dünyada rekor kırdı" dedi.
-"Afyonkarahisar bu konuda çok fazla yol aldı"-
Balkanlıoğlu, "Ben emniyet kemeri takmıyorsam polis bana da ceza yazsın" diye bir slogan geliştirerek, emniyet kemeri kullanımının artırılması konusunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarına genelge gönderdiğini hatırlattı.
Resmi dairelerin araçlarında şoför ve yolcuların emniyet kemeri takmak zorunda olduğunu anlatan Balkanlıoğlu, "Trafik ekipleri, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli kişilere emniyet kemeri takmamaktan ceza keserse biz de genelgeye aykırı davranmaktan onlara disiplin cezası uygulayacağız" diye konuştu.
Balkanlıoğlu, DSÖ görevlilerinin, emniyet kemeri kullanma oranını yükselttiği için Afyonkarahisar'ı tüm dünyada örnek il ilan ettiğini bildirerek, ilde çekilen ve araçlarda emniyet kemeri kullanıldığını gösteren fotoğrafların, Meksika ile Brezilya'da örnek gösterildiğini vurguladı.
Proje çalışmalarında hep vatandaşların can güvenliğini ön planda tuttuklarını dile getiren Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:
"Bölünmüş yollara rağmen hıza dayalı ve emniyet kemeri takmamaya dayalı kazalar arttı. 'Kafa kafaya çarpışmak' denilen kaza türleri azalmakla beraber hıza ve buna dayalı ölüm ve yaralanmalardaki artışlar biraz da emniyet kemeri takmamaktan kaynaklanıyor. Bu konuda vatandaşlarımızın daha fazla duyarlı olmasını istiyoruz. DSÖ ya da Valilik istedi diye değil, kendi can güvenlikleri, çocukları ve sevdiklerinin üzülmemesi için emniyet kemeri takmaları gerekiyor. Afyonkarahisar bu konuda çok fazla yol aldı."
Afyonkarahisar'da, bir yılda gerçekleştirilen denetimlerde 469 sürücüye emniyet kemeri takmadığı gerekçesiyle toplam 36 bin 113 lira para cezası uygulandığı bildirildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz