HABER

Emniyet korsanla mücadelede kararlı

ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanı İsmail Çalışkan, taklit ve korsan ürünlerin uluslararası ticaret içindeki payının önemli miktarlara ulaştığına dikkat çekerek, "Bu konuda ilgili bazı kaynaklara göre dünyada yıllık toplam zarar 240 milyar dolara ulaşmaktadır" dedi.

İçişleri Bakanlığı fikri ve mülkiyet hakları ihlalleriyle mücadele eden Emniyet Teşkilatı personelinin bu mücadelede etkinliğinin artırılması, mevzuat doğrultusunda adli ve idari işlemlerini eksiksiz olarak gerçekleştirilmesinin sağlanması ve yapılan uygulamalarda birliğin gerçekleştirilmesi amacıyla, 3 gün sürecek bir seminer düzenledi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen seminere, emniyet yetkilileri ve çeşitli illerden gelen savcılar katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanı İsmail Çalışkan, bu seminerin hazırlanmasındaki temel düşüncenin korsanla mücadele eden personeli, fikri mülkiyetle ilgili hem Avrupa Birliği (AB) hem de Türkiye'de uygulanan mevzuat hakkında bilgilendirmek ve yeni yürürlüğe giren kanunlarla ilgili olarak uygulamada yaşanan veya yaşanabilecek sorunlara ortak çözüm bulmak olduğunu söyledi. Fikri mülkiyetin bütün ülkelerde koruma altında olduğunu kaydeden Çalışkan, ancak korumanın kapsamının ve korumayı sağlamaya yönelik gereksinimlerin ülkeden ülkeye değiştiğine dikkat çekti. Günümüzde fikri mülkiyet haklarının yeterli ve etkin korunması, uluslararası ticaretin ve yatırımların yönünü belirlemede büyük önem taşıdığını vurgulayan Çalışkan, "Yabancı sermaye yatırımlarının belirleyen önemli faktörlerden birisi de, yatırımı yapılacak ülkede fikri mülkiyet haklarının korunma seviyesi olmaktadır. Dolayısıyla gelişmiş ülkeler açısından ihracata devam edilebilmesi için fikri mülkiyet haklarının tam olarak korunması çok önemlidir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Özellikle taklit ve korsan ürünlerin uluslararası ticaret içindeki payının önemli miktarlara ulaştığını ifade eden Çalışkan, "Bu konuyla ilgili bazı kaynaklar göre, yıllık toplam zarar 240 milyar dolara ulaşmaktadır. Bu şekilde büyük rakamlar karşısında fikri mülkiyet haklarına uluslararası düzeyde etkin bir korumanın sağlanması kaçınılmaz olmaktadır" diye konuştu.

Türkiye'nin, gelecekte uluslararası ticaretin fikri mülkiyet haklarının korunması temeline dayanacağını ve bu hakları etkili bir biçimde korumayan ülkelerin büyük ekonomik güçlükler çekeceğini gördüğünü kaydeden Çalışkan, "Bu nedenle ülkemiz, gelişmiş ülkelere eşdeğer, etkili bir fikri mülkiyet hakları sistemi kurmaya karar vermiştir" dedi. 2000-2004 tarihleri arasında 4 yılda ele geçirilen korsan materyal sayısının yaklaşık 2 milyon 900 yüz bin adet olduğunu belirten Çalışkan, 7 Haziran 2005 tarihiyle bu rakamın 3 milyon 150 bin olduğunu söyledi. Çalışkan, yapılan 4 bin 771 operasyonda 5 bin 56 kişinin gerek idari, ceza gerekse adli ceza verilmek üzere ilgili makamlara sevkedildiği ifade etti.

Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'nin katılım yönünde ilerlemesi hakkında, 2004 yılında düzenlenen raporuna değinen Çalışkan, raporda Şirketler Hukuku Genel Değerlendirme başlığı altında Emniyet Teşkilatı'nın fikri mülkiyet hakları ihlalleriyle mücadelesinde gösterdiği başarıya yer verildiğini, yapılan operasyonlar sonucunda korsan kitap, CD ve DVD'lerde önemli ölçüde azalma meydana geldiğinin vurgulandığını kaydetti.

Seminerde, konuşan Avrupa Birliği Genel Müdürü Dr. Ayşe Saadet Arıkan ise, korsancılığın müzik sektöründe yüzde 70, yayıncılık sektöründe yüzde 60, yazılım sektöründe ise yüzde 54 olduğunu belirtti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler