Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkan Yardımcısı 2. Sınıf Emniyet Amiri Abdullah Alper Durmuş, 15-19 yaş aralığındaki gençlerin ölüm sebepleri arasında trafik kazalarının birinci sırada olduğuna dikkat çekti. Durmuş, gençlerin araca binince farklı bir ruh haline büründüğünü söyledi.
Bilgi Üniversitesi’nde ‘Hiç mi vicdanınız sızlamadı?’ konulu seminer düzenlendi. Seminere Bakan Fatma Şahin’in yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Yazar Ayşe Böhürler, sanat ve yazar dünyasından bazı isimler katıldı. Seminerin açılış konuşmasını Halkla İlişkiler Uzmanı Betül Mardin yaptı. Etkinlik sırasında bazı gazete haberlerinden derlenen kısa sinevizyon gösterisi izletildi. Seminerde konuşan Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkan Yardımcısı 2. Sınıf Emniyet Amiri Abdullah Alper Durmuş, trafik kazaları ile ilgili hazırlanan raporu açıkladı. Bir polisin günlük yaşamında yaşadığı sıkıntılardan söz eden Durmuş, "Bu toplum içinde yaşanmış olan şeyler tüylerimi diken diken ediyor. Halkın bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapıyorsunuz, yetmiyor, halkın desteği gerekiyor. Çok daha kötü şeyler var. Bir polis olmak ne demek biliyor musunuz? Söylemeye insanın dili varmıyor, vatandaşımız hayatını kaybetmiş aramak durumundasınız. Bakıyorsunuz telefonda ‘annem, ‘babam’, ‘kardeşim’ yazıyor, ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz. Bunu annesine nasıl söyleyeyim. Polis bu tramvayı her gün yaşıyor. Siz de bir aile babasısınız, mesai bittikten sonra eve geliyorsunuz, onu orada bırakmanız lazım, arkadaşlarımıza profesyonel olmalarını söylüyoruz ama anneye ‘çocuğunuz öldü’ demiyorsunuz, tarifi mümkün değil.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de yılda 5 bin kişinin olay yerinde vefat ettiğini belirten Durmuş, "Ambulans ve hastanedekiler hariç. Yaralılar çok çok daha fazla. Savaşlarda kaybettiğimiz insanları ön plana çıkarıyoruz. Her gün trafik kazalarının rakamları çok daha korkunç. Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamları çok korkunç. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre yılda bir milyon 250 bin insan hayatını kaybediyor. Yaralı sayısı ise 50 milyon civarında, Neyi konuştuğumuzu emin olun bu birime geldikten sonra fark ettim. ‘Ya ne olacak kırmızı ışıkta geçtik ihmal edilebilir’ denmemeli. Emniyet kemeri ihlali, kırmızı ışık ihlali olduğunda görevli durdurduğunda ‘çok teşekkür ediyoruz’ demenizi bekliyoruz. Şu görevli görevini yapmadığı zaman ihbar bekliyoruz. Ceza uygulaması olmadığı zaman ihbar bekliyoruz. Veriler enteresan. 15-19 yaş grubu gençlerin ölüm sebepleri arasında trafik kazası birinci sırada. Siz eğer trafiğe çıkmışsanız altınızdaki aracın kontrolünü kaybettiğinizde kimin başına ne tür kaza getireceğiniz kestirmek mümkün değil." diye konuştu.
Herkesin mutlaka emniyet kemerini takmasını isteyen Durmuş, "Emniyet kemerinizi lütfen takınız, taktırınız. Bu bizim kaderimiz değil bunun tedbirini alabiliriz. Bölünmüş yollarda kazalarımız azaldı, takdire şayan veriler var. Ancak duble yollarda vatandaşlar öyle bir köklüyorlar ki gaza, kazaların niteliğinde değişiklik oluyor. Acele etmemek lazım. Güvenli gitmek mi önemli; hızlı gitmek mi? Resmi rakamlarla araç sayılarında artış var. Rakam çok korkunç kabul edilebilir sınırların üzerinde." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz