Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 'Silah Kanunu Tasarısı' görüşülürken; Emniyetin hazırladığı silah kaçakçılığı raporu ise Türkiye'nin geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Asayiş olaylarında kullanılan silahların yaklaşık yüzde 80'inin ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. Raporda, Suriye'de yaşanan iç karışıklıklara dikkat çekiliyor ve uyarıda bulunuluyor: "Bu ülkeye giden ve çeşitli yollarla halkın eline geçen silahların önümüzdeki süreçte ülkemize ve diğer komşu ülkelere yönelik silah kaçakçılığına kaynaklık edeceği öngörülmektedir."
Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan) ulaştığı Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı 2012 yılı raporunda, silahlar konusunda dikkat çekici bilgiler yer alıyor. Ateşli silah kullanılarak işlenen suçlara ilişkin verilere göre 2010-2012 yılları arasında asayiş olaylarında ele geçirilen silahların yaklaşık yüzde 80'i ruhsatsız.
SURİYE'DEKİ İÇ KARIŞIKLIK SİLAH KAÇAKÇILIĞINA KAYNAKLIK EDECEK
Irak, Bosna-Hersek, Libya gibi bazı ülkelerde yaşanan savaşlardan sonra bu bölgelerde kalan silahlar, zamanla çevre ülkeleri de etkiliyor. Özellikle Irak'ta yaşanan savaştan sonra Türkiye'ye yönelik silah kaçakçılığında büyük artış görüldü. Emniyetin raporunda, "Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar sebebiyle bu ülkeye giden ve çeşitli yollarla halkın eline geçen silahların önümüzdeki süreçte ülkemize ve diğer komşu ülkelere yönelik silah kaçakçılığına kaynaklık edeceği öngörülmektedir." denildi.
Türkiye'de silah ve mühimmat kaçakçılığıyla mücadele kapsamında 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'da çeşitli cezalar öngörülüyor. 2012 yılında el yapımı silah yakalamalarında Karadeniz Bölgesi'nden sonra özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde artış yaşandı. Bu durum, silahlanmak isteyen şahısların fabrikasyon silah kaçakçılığının azalması sebebiyle el yapımı silaha yöneldiğini gösteriyor.
YAKALANAN SİLAHLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ EL YAPIMI SİLAH
Son 5 yılda yakalanan silah türleri şöyle: Kurusıkıdan çevrilme tabanca yüzde 16; el yapımı tabanca yüzde 33; fabrikasyon tabanca yüzde 51. 2012 yılında yakalanan silah türleri de şu şekilde: Kursıkıdan çevrilme tabanca yüzde 12; fabrikasyon tabanca yüzde 41; el yapımı tabanca yüzde 47.
Türkiye'de yakalanan silahların menşeleri incelendiğinde son 5 yılda ele geçirilen el yapımı silahların oranı yüzde 33 iken; 2012 yılında bu oran yüzde 47'ye çıktı. Bu durum el yapımı silah yakalamalarındaki artışı gösteriyor.
2012 yılında en çok silah-mühimmat kaçakçılığı operasyonlarının yapıldığı iller sırasıyla şöyle: Ordu 26, Giresun 21, Ankara 14, Batman 8, İstanbul 8, Sivas 8, Adana 7, Afyon 7, Diyarbakır 7.
2008 yılından günümüze kadar gerçekleştirilen silah kaçakçılığı operasyonlarında silah yakalama birbirine yakın düzeyde devam ediyor. 2012 yılında operasyon sayısında yaklaşık yüzde 5 düşüş olurken; ele geçirilen silah miktarı da 2011 yılına göre daha az oldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz