HABER

Emniyet'ten sahte para uyarısı

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü, yeni yıl yaklaşırken hareketlenen piyasaya sahte para sürülebileceğini bildirerek, vatandaşları ve esnafı uyardı.

Balıkesir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, 2005 yılı içerisinde ilde yapılan operasyonlarda 39 sahte para olayına müdahale edildiğini, olaylarla ilgili yakalanan 79 şüpheliden 26'sının tutuklandığını ve toplam 2 bin 890 adet çeşitli meblağlarda sahte para yakalandığını, bu paralardan 970 adedinin ABD doları ve Euro olduğunu söyledi.

Sahte paranın gerçeğinden nasıl ayırt edilebileceğini de anlatan Uzunkaya, "Vatandaşlarımızın kalpazanların tuzağına düşerek kanun karşısında suçlu durumuna düşmemeleri için, banknotları tanımaları ve aldıkları paraların hakiki olup olmadığı konusunda dikkatli davranmaları gerekmektedir. Dünyada sahteciliğe karşı korunmak için paralar son derece gelişmiş emniyet unsurlarıyla basılmaktadır. Gerçek banknotlar dizayn, renk ve baskı yönünden çok net ve düzgün görünür. Dikkatle bakıldığında kolayca algılanabilecek bu net ve temiz görünüm yanında, elle kontrolle sahte ve gerçek banknotları birbirinden ayırmak mümkündür. Paranın gerçek olup olmadığının anlaşılması için halkımız tarafından kolaylıkla yapılabilecek kontrol yöntemleri bulunmaktadır. Gerçek parada kabartma baskı, filigran, emniyet şeridi, bütünleşik görüntü, hologram, optik değişken bant, renk değiştiren mürekkep vardır" dedi.

Güvenlik kontrollerinin yapılışını ve aşamalarını da anlatan Balıkesir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, "Genellikle banknotların ön ve arka yüzlerinde bulunan bazı kısaltmalar kupür değerini gösteren rakamlar ile motifler dokunulduğunda kabartma hissi vermektedir. Ancak bu özelliğin zaman içerisinde yıpranabileceği unutulmamalıdır. Banknotlar ışığa tutulduğunda filigran, düz bir hat şeklindeki emniyet şeridiyle bütünleşik görüntü ortaya çıkmaktadır. Bu üç unsur gerçek bir banknotta her iki taraftan bakıldığında görülebilmektedir. Banknotlar değişik açılardan bakıldığında, optik emniyet unsurlarının, renk değiştiren mürekkep, hologram gibi farklı açılardan değişik renk verdikleri görülecektir" diye konuştu.

Sahte parayı piyasaya sürme yöntemlerinden de bahseden Uzunkaya, "Büfe, bakkal ve marketlerden alınan sigara, içki, çerez vs. karşılığında yüksek değerdeki sahte banknot kupürleri verilerek para üstünün alınması. Araçlara alınan akaryakıt karşılığı benzin istasyonlarına verilmesi. Sinema ve tiyatro gişelerine verilmesi, canlı hayvan ticareti yapan kişilere ve seyyar satıcılara verilmesi, taksi sürücülerine verilmesi, gazino ve eğlence yerlerinde hesap ve bahşiş olarak verilmesi. Toplu ödemelerde para destelerinin arasına az sayıda sahte para konularak verilmesi. Seyyar milli piyango bayilerine verilmesi. Geceleri özellikle nöbetçi eczanelere dikkatin en çok dağıldığı saatlerde ve kalabalık zamanlarda alınan ilaç karşılığı sahte para verilmesi. Yaşlı vatandaşlarımızın bankamatiklerden para çekerken kendilerine yardım etme bahanesiyle yaklaşan art niyetli kişilerin ellerinde bulunan sahte paralar ile bankamatikten çekilen gerçek paraları el çabukluğuyla değiştirmeleri sık rastlanılan yöntemlerdendir" şeklinde konuştu.

Sahte parayla karşılaşan vatandaşların parayı görevlilere teslim etmesi gerektiğini söyleyen Uzunkaya, "Şahsı mümkün mertebe oyalayınız. Bu arada en kısa sürede 155 Polis İmdat veya başka bir kanaldan polise bilgi veriniz. Kalpazanlık Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak tanımlanmış ve karşılığında çeşitli müeyyideler öngörülmüştür. Türk Ceza Kanunu'nun 197. maddesine göre; kanunen tedavülde bulanan milli veya yabancı paraları piyasaya süren kişi 6 aya kadar hapis ve ağır para cezasına mahkum edilecektir" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler