İSTANBUL,(DHA)- İSTANBUL Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, "Büyüme rakamları beklenenden yüksek geldi, tarımda sanayide,inşaatta ciddi yükselişler var. Bunun önemli bir kısmını Kredi Garanti Fonu'nun(KGF) verdiği ivme olduğunu düşünüyorum. KGF önemli bir oksijen verdi piyasaya, bu verdiği oksijenle şu an büyüme rakamının yüzde 5 civarında çıkması benim için sürpriz değil" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı birinci çeyrek (Ocak-Mart) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verileri açıklandı. Buna göre; gayrisafi yurtiçi hasıla ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 arttı. Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 14,3 artarak 641 milyar 584 milyon TL oldu.Büyüme rakamlarını değerlendiren İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, "Büyüme rakamları beklenenden yüksek geldi ama bu normal TÜİK hesaplama yöntemini değiştirmişti. Bu yeni yöntem ilk başta eleştirilmişti ama şimdi bakıyoruz büyümeyi beklenenden yüksek çıkaran bir şey. Tarımda, sanayide,inşaatta ciddi yükselişler var. Bunun önemli bir kısmını Kredi Garanti Fonu'nun(KGF) verdiği ivme olduğunu düşünüyorum. KGF önemli bir oksijen verdi piyasaya, bu verdiği oksijenle şuan büyüme rakamının yüzde 5 civarında çıkması benim için sürpriz değil" diye konuştu.
"BÜYÜMEDE KGF'NİN ÇOK ÖNEMLİ ETKİSİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"
Yüzde 5 büyümenin sevindirici olduğunu fakat ne zaman büyüme modelinin değişmesi gerekiyor dense yüksek bir büyümeyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Alkin, "Ankara'da diyor ki 'Boş ver ne güzel gidiyoruz işte, ne gerek var şimdi bir şeyleri değiştirmeye' dolayısıyla inşaatın,harcamaların ve kamu harcamalarının gücüyle büyümeye devam ediyoruz. Sanayinin bunda etkisi var ama KGF'nin çok önemli etkisi olduğunu düşünüyorum. Ekonomik büyüme modelini değiştirmenin vakti geldiğinde eski modele ait olan yüksek büyüme rakamı yine rafa kaldıracak bu gerekli değişikliği. O yüzden herhalde başka bahara kaldı ekonomik modelin değişmesi" ifadelerini kullandı.
"YILSONU BÜYÜME TAHMİNİM 3,5"
Yılsonu büyüme tahminin 3,5 olduğunu aktaran Prof. Dr. Alkin, "3,5'dan daha düşük benim için şok olur. Yüzde 4'ten daha fazla büyüme sürpriz olur. Daha yüksek büyürsek tabi sevinirim. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri şu an kırılgan. Büyümenin yüksek olması bir gerçek. Fakat diğer taraftan işsizlik, enflasyon rakamları, paranın maliyeti olan faiz, hayat pahalılığı, gibi parametrelere baktığımda, petrol fiyatları bu kadar düşük olmasa cari açığında ne kadar kırılgan olduğunu bildiğimizde, bütçe açığının geride bıraktığımız dönemde büyüdüğünü göz önüne aldığınızda Türkiye Ekonomisinin hala kırılgan çizgiden çıkmadığını söyleyebiliriz" açıklamalarında bulundu.
(FOTOĞRAF)
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz