İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Emre Gönen, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ekonomileri ve sosyal yaşamlarının, tarihte hiç bir zaman olmadığı kadar içiçe geçmesine rağmen, siyasi ve kurumsal entegrasyon düzleminde birbirine mesafeli olduğunu belirtti.
British Council, AB Türkiye Delegasyonu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa AB Bilgi Merkezi ve Uludağ Üniversitesi işbirliği ile Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname' sergisi ve 'Geçmişte ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa' isimli panel Uludağ Üniversitesi Rektörlük A Salonu'nda yapıldı. Panele katılmak üzere Uludağ Üniversitesi'ne gelen İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Emre Gönen, Türkiye AB ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu.
Gönen, Türkiye ile AB ilişkilerinin kopma noktasına geldiğini söyledi. Şu anda, Türkiye Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinden ziyade, ilişkilerin kopmaması için sarfedilen çabadan bahsetmek gerektiğini anlatan Gönen, “Türkiye ile AB ilişkileri, bazı AB komisyonu üye devletlerinin de gayretine rağmen şu anda donmuş durumda. Üyelik müzakere masası orada ama müzakereler ilerlemiyor. Bunun da çeşitli nedenleri var. Bunun nasıl çözüleceği konusunda da AB üyeleri arasında fikir birliği yok. Olmadığı sürece de Türkiye’nin atacağı tek taraflı adımlarla bunun çözüleceği mümkün görünmüyor.” dedi.
Öte yandan, Türkiye ile AB’nin ekonomileri, sosyal yaşamları ve siyasi işlevlerinin tarihte hiç bir zaman olmadığı kadar içiçe geçtiğini anlatan Gönen, “AB ile Türkiye garip bir şekilde ekonomik ve sosyal anlamda birbirine yaklaşırken, siyasi ve kurumsal entegrasyon düzleminde de birbirinden mesafeli konumdalar. Bunun da oluşturduğu büyük bir gerilim var. Bu gerilim de bazen mesajlara yansıyor.” şeklinde konuştu.
“AB, EURO KULLANAN VE KULLANMAYAN ÜLKELERE AYRILABİLİR”
AB’nin de Türkiye’den bağımsız olarak büyük genişlemenin getirdiği dereceli bir başarısızlık yaşadığını anlatan Emre Gönen, şunları söyledi: “Bu konuda da AB liderlerinin genişlemeyi çok daha derinleştirmeyi ve Türkiye gibi boyutlarındaki bir ülkeyi AB’ye alabilmek konusunda derin şüpheleri var. Ayrıca, bir Euro krizi yaşandı ve devam ediyor. Bu kapsamda, Euro kullanan ve kullanmayan ülkeler gibi ikili bir yapıya kavuşması da muhtemel. Bütün bu değişiklikler çerçevesinde Türkiye ile ilişkilerin nasıl gelişeceğini özellikle 2013’den itibaren daha iyi görebiliriz.”
Suriye’deki olayların, AB ile Türkiye ilişkilerini nasıl etkileyeceği sorusuna ise Emre Gönen, “AB ile Türkiye’nin Suriye’ye olan tavrı ile Türkiye’nin tavrı arasında bir farklılık göremiyorum. Türkiye ile AB evrensel değerler anlamında aynı yöne bakıyorlar. Ayrıca, bu tür krizlerde Türkiye’nin istikrar ihraç edebilme gücünün de ne kadar yüksek olduğu AB tarafından çok daha iyi anlaşılabileceğini zannediyorum.” şeklinde cevapladı.
“HÜKÜMETLERİN İRADELİ OLMASI LAZIM”
AB’ye girebilmek için AB ülkelerinde olmazsa olmaz unsur olan siyasi iradenin, şimdilerde olduğu gibi son derece mütereddit olduğuna dikkat çeken Emre Gönen, şunları söyledi: “Ancak hükümetlerin de yapacağı sınırlıdır. Çünkü aday ülke AB ile ilişkilerde en zayıf konumdadır. Sisteminizi beğendirmeye çalışıyorsunuz, karşınızdaki heyet aynı zamanda savcı, hakim ve jüri. Dolayısı ile bu üyelik müzakerelerin fazla uzamaması esastır. Dikkat ederseniz, 5 yılın ötesine pek gitmez. Ama Türkiye’nin bu süreci pek belli olmayan bir uzama ve sürüncemeye gitti.”
Türkiye’de hükümetin sıklıkla özellikle kendi iradesini teyit ederken, AB’deki irade eksikliğinden yakındığına işaret eden Emre Gönen, “Dolayısı ile hükümetin bugünkü politikasını ben dış bir gözlemci olarak ‘bir siyasi irademiz var ancak, bu teknik yapılanma ve sizdeki siyasi irade eksikliği yüzünden bu ilişki kurumsal anlamda daha öteye gidemiyor’ mesajı olarak algılıyorum. Bu mesajı sıklıkla veriyorlar. Hep beraber ne kadar başarılı bir politika yürüttüğümüzü ilerleyen zamanda göreceğiz.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz