Çok değerli anne sütü ve emzirmenin kesilmesi için aslında doğru bir zaman yoktur. En önemlisi, bebeğin emzirmeden kesilmeye hazır olması ve sizin de anne sütünü kesebileceğinizi hissettiğiniz zaman doğru zamandır. Genellikle bebekler 9-12. aydan önce anne sütünü bırakmaya direnir. Zaten önerilende; en az 1 yıl bebeklerin anne sütü almalarıdır. Emzirme, 2 yaşına kadar da sürdürülebilir. Emzirmeyi kesme döneminde aile üyelerinin sabırlı olması çok önemlidir. Emzirmenin kesilmesi aşamasında annelerin kendini üzgün, yalnız, suçlu veya depresif hissetmesi çok doğaldır. Bu dönemde bebeği daha fazla kucağa almak gerekir. Annelerin kendilerini suçlu hissetmemeleri için emzirmenin kesilmeşinin, büyümenin bir basamağı olduğunu hatırlamaları gerekir.
Emzirme ani olarak değil, mutlaka yavaşça ve alıştıra alıştıra kesilmelidir. Aniden emzirmeyi kesmek, bebek için duygusal açıdan travmatik olabilir. Eğer memeden kesme işlemi çok ani yapılırsa, bu, anne için de problem yaratır. Örneğin; sızıntı, memelerde şişme, süt kanallarında tıkanma ve enfeksiyon görülebilir.
Ayrıca emzirmeden kesilmenin düşünüldüğü dönemde, eğer çocuğun hayatında önemli bir değişiklik olacaksa (taşınmak, annenin işe başlaması, yeni bir bakıcı gibi) veya diş çıkarma ya da hastalık dönemi ise bu işi bir süre ertelemek gerekir.
Emzirmeyi bırakırken bazı metodlar uygulanabilir
Günde bir kez emzirmeyi atlayarak işe başlanmalıdır. En iyi azaltma stratejisi her seferinde emzirme sayısını bir öğün azaltmaktır. Örneğin; emzirme sayısını bir öğün azaltıp bir hafta bekleyin. Hem göğüslerinize hem bebeğinize bu yeni sisteme alışması için zaman tanıyın. Kademeli olarak bir öğün şeklinde azaltırken, bebeğiniz bu duruma zamanla alışacaktır.
Memeden emmeye devam eden bir bebeğe birden sütü bıraktırıp, bardak ya da biberona alışmasını beklememelisiniz. Dolayısıyla tamamen sütten kesmeyi planladığınız dönem için, çalışmalara çok önce başlamalısınız. Eğer önceden bebeği bardak ya da biberon ile tanıştırmadıysanız, memeden kestiğiniz dönemde bu tür gereçleri kabullenmesi ve dolayısıyla memeyi bırakması çok daha zor ve yavaş olabilir.
Gece öğünlerinin kesilmesi her zaman daha zordur. Bu nedenle gece emzirmeyi kesme işini en sona bırakmanız daha doğrudur. Sıra buna geldiğinde ise bebeğiniz gece uyandığında, esiniz veya bir yakınınız onu kucağına almalı ve sakinleştirmeye çalışmalıdır.
Babalar da yardımcı olmalı
Çocuğa besin maddesi olarak varsa sağılmış anne sütü, formül süt veya 1 yaştan büyük ise inek sütü verilebilir. Emzirme süresi kısaltılmalı ve emzirme sonrası yaşına uygun ek besin verilmelidir. Çocuğun ilgisi başka tarafa çekilerek emzirme ertelenmelidir. Eğer çocuğunuz 1 yaşından büyükse bebeğinize nerede ve ne zaman emzireceğinize dair kısıtlamalar koyabilirsiniz: Örneğin; "Sadece bu koltukta ve uykudan önce emebilirsin." veya "Sadece hava karardıktan sonra emebilirsin." gibi. Bu dönemde babalara da büyük iş düşer. Babalar eşleri etrafta değilken bebeği besleyebilirler veya bebek emmek istediğinde babası onu oyuncaklarla oyalayabilir.
"Uygun zamanı bekleyin"
Bebekleri emzirmeden kesmek için verdiğimiz önerileri uygulamadan önce, dikkat etmeniz gereken çok önemli bir şey var. Bu sürece girmeye karar verdiğinizde öncelikle, bebeğiniz buna gerçekten hazır mı, emin olmalısınız.. Çünkü, genellikle emzirmeyi kesmeyi deneyen ve hiçbir şekilde başarılı olamayanlar, bebeği emzirmeden kesmek için uygun bir zaman seçmemişler demektir. Bu şekilde olduğunda, bir süre sonra tekrar denemek faydalı olabilir.