Bir döneme damgasını vuran, Sovyetler Birliği'nin en büyük gizemlerinden biri olan 'Tesla Kulesi', drone (İHA) kullanılarak havadan görüntülendi.
Rusya'nın Moskova kentinde gözlerden uzak, ormanlık bir alan içerisinde bulunan tesis, özel izin alınarak ilk kez havadan görüntülendi.
'Tesla Kulesi' olarak bilinen yapı, 1970'li yıllarda Rusya Elektrik Mühendisliği Enstitüsü tarafından tekrar inşa edilmiş. Sovyet projesinin amacı, yalıtımı ve uçaklarda yıldırım etkisini test edecek bir makineye sahip olmaktı. Projenin amaçları arasında, elektro manyetik dalgaların silah olarak kullanılmasıyla, nükleer ya da güneş patlamasının etkilerini elde etmek de vardı.
Dünyanın en büyük yıldırım makinelerinin yer aldığı tesis, 150 metrelik yapay yıldırım oluşturabilecek kapasiteye sahip.
Tesis, Rusya'daki bütün enerji tesislerinin ürettiğine eşit miktarda elektriği 100 mikrosaniyede boşaltabilecek kadar güçlü bir jenaratöre ev sahipliği yapıyor.
Sovyetler döneminde birçok teste ev sahipliği yapan tesis, terk edilmiş olduğu düşünülmesine rağmen yıllardır aktif olarak kullanılıyor.
Tesiste son olarak Rusya'nın ürettiği Sukhoi Superjet uçağının yıldırımlardan korunması amacıyla bir dizi test gerçekleştirildi.
"Tesla Kulesi", ismini kablosuz enerji aktarımı üzerine çalışmalar yapan Sırp bilim adamı Nicola Tesla'dan alıyor.
Tesla, düşük frekanslardaki merkezlerden aldığı elektrik gücünü milyonlarca katına çıkararak, dünyanın farklı bölgelerine kablosuz gönderebileceğini düşünüyordu.
New York'ta inşa edilen Wardenclyfee Kulesi, bu amaç uğruna 1.5 milyon dolara inşa edilmişti.
Ancak Tesla'nın destekçisi J.P Morgen, daha sonra enerji fiyatlarının bu proje sayesinde çok ucuzlayacağını düşündüğü için desteğini çekti ve proje rafa kalktı.