HABER

En büyük güneş tutulması yaklaşıyor: Güneş tutulması nasıl izlenir?

Ağustos ayı içerisinde 'tarihin en büyük' güneş tutulması bekleniyor. Az rastlanan ve her zaman ilgiyle karşılanan güneş tutulmasının nasıl izleneceği de merak ediliyor. Çoğu zaman deprem ve diğer doğa olaylarıyla sık sık ilişkilendirilse de halk arasında; her zaman merak içerisinde insanlar tarafından izleniyor. Bu yılın güneş tutulması 21 Ağustos günü gerçekleşecek. Peki 2017 yılının güneş tutulması nasıl izlenir? Detaylarıyla haberimizde!

En büyük güneş tutulması yaklaşıyor: Güneş tutulması nasıl izlenir?

2017 yılının güneş tutulması 21 Ağustos tarihinde bekleniyor. Ulusal Güneş Gözlemevi, Ağustos ayında yaşanacak güneş tutulması ile ilgili her şeyi detaylandırdı. 'en kapsamlı güneş tutulması' olarak lanse edilen uzay olayı ile ilgili açıklamalara bakılırsa, tam anlamıyla sadece ABD'den izlenebilecek. Tarihin en büyük olma özelliğini taşıyan bu güneş tutulması, 21 Ağustos'ta dünyanın diğer bölgelerinden 'kısıtlı bir şekilde' görüntülenebilecek.

2017 GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA GERÇEKLEŞECEK?

Tarihin en büyüğü olarak nitelendirilen güneş tutulması, 26 Şubat'takini bile katlayabilecek şekilde gerçekleşeceği söyleniyor. Güneş tutulması ne zaman başlayacak sorusuyla ilgili net bir saat bilgisi bulamamanız oldukça doğal olabilir; zira tutulma teleskoplar aracılığı ile 90 dakika görüntülenecek ve ağırlıklı olarak ABD ve Güney Amerika bölgelerinden net olarak görülecek. Aslında 'son 99 yılın' denmesindeki en büyük detay, 99 yıldır ABD ve Güney Amerika bölgelerinde net bir tam güneş tutulması görülmüyordu. Bununla ilgili Google'ın interaktif uygulamaları bulunuyor.

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENİR?

Elbette açık ve yüksek bir nokta. Uzmanlar bu konuyla ilgili net olarak, daha önce bu bölgeye pekçok kez önceden gidip, yerinizi belirlemeniz gerektiğini söylüyor. Bu esnada akıllı telefon ve kamera lensleri için de izleme sırasında zarar görebilir, bu işleminizi akıllı telefonlarınızın kameralarıyla görüntülemeyin. En iyi usül eski usül; bir cam parçasını yakarak karartın ve kesinlikle çıplak gözle izlemeyin.

TAM GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Tam Güneş Tutulması: Ay’ın Güneş’i Dünya’dan disk halinde görünen ışıkyuvarını tümüyle örtmesi ile oluşur. Güneş’in çok parlak olan ışıkyuvarı Ay’ın karanlık gölgesi ile örtülür ve Güneş’in ışıkyuvarından çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir.

Halkalı Güneş Tutulması: Ay’ın, Güneş’in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş’i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay’ın çapı, Güneş’in ışıkyuvarının çapının yaklaşık 400’de biridir. Ancak Ay’ın Dünya’ya uzaklığı, Güneş’in uzaklığının yine yaklaşık 400’de biridir. Bu yüzden Ay’ın Dünya’dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak gerek Dünya’nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay’ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş’i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya’dan halka şeklinde gözlemlenir.

Hibrit Güneş Tutulması: Tutulmanın Dünya yüzeyinin bazı bölgelerinde tam, bazı bölgelerinde halkalı olarak gözlenmesi demektir. Hibrit tutulmalar ender olarak görülür.

Parçalı Güneş Tutulması: Ay’ın Güneş’i kısmen örtmesi sonucunda oluşur. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter. Tam tutulma sırasında, tutulmanın tam olarak gözlenebildiği Dünya yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda, tutulma parçalı tutulma olarak görülür.

En Çok Aranan Haberler