HABER

En büyük israf devlet kurumlarında

ANKARA (İHA) - TBMM Başkanı Bülent Arınç, batık bankalar nedeniyle halka ait olan 55 milyar dolarlık paranın israf olduğunu belirterek, bankaları batıranlar kadar bunlara göz yumanların da israfı olduğunu söyledi.

Arınç, "Bana göre en büyük israf devlet kurumlarında yapılıyor" dedi. Ankara Hilton Oteli'nde ücretsiz olarak tahsis edilen toplantı salonunda gerçekleştirilen basın toplantısı ile Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ve aralarında TOBB, Türk-İş, Hak-İş, TZOB, TİSK, TESK, Kızılay, MÜSİAD ve TÜSİAD'ın bulunduğu 40 sivil toplum kuruluşu, bugüne kadar Türkiye'nin kronikleşmiş israf sorunlarını her sektöre göre ayrı ayrı ele alıp 2004 İsrafı Önleme ve Verimlilik Yılını ortak bir deklarasyon ile ilan etti. Toplantıya TBMM Başkanı Bülent Arınç, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan AK Parti Diyarbakır Milletvekili ve TİSVA Başkanı Aziz Akgül, 1990-2002 döneminde ekonominin bazı alanlarında savurganlığın yol açtağı zarar ve kayıpların 803 katrliyon lira olduğunu belirterek her yıl ortalama olarak 65 katrilyon lira bütçeye yük olduğunu söyledi. Kamuda israfın önlenimp verimliliğin artırılabilmesi için 6 Sigma ve 80/20 Pensibi sistemlerinin uygulanması gereğini vurgulayan Akgül, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın her yıl dörtte birinin israf edildiğini ifade etti.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türkiye'de en büyük israfın devlet kurumlarında yapıldığının altını çizerek, Türkiye'de plansız yönetimlerin sonunda oluşan iç borç faizi nedeniyle 2003 yılında 50 katrilyon liradan fazla para ödendiğini ifade etti. Türkiye'de 5 bin 556 adet yarım kalan yatırım olduğunu ve bunlara bugüne kadar 200 milyar dolar lira harcandığını vurgulayarak, 1943 yılından bu yana yapılması planlanan Hızlı Tren projesinin bunlardan biri olduğunu kaydeden Arınç, "19 Hükümet, 26 Bakan eksiten projeye 319 milyon dolarlık kayba neden oldu. Bugünün şartları ile bu para 1 milyar dolarlık bir kayba karşılık geliyor. Bu projenin 1. etap temelini nihayet geçen yıl attık. Bunun gibi boşa giden havaalanları, tam kapasiteli ama hizmete açılmayan hastanelerin örnekleri var. Atıl durumdaki yatırımların bitirilmesi için 335 milyar dolar gerekiyor. Bu kaynak bulunsa bile yatırımlar ancak 85 yıldea tamalanabilir" diye konuştu. Arınç, batık bankalar konusununun da israfın en çarpıcı örneklerinden birini oluşturduğunu vurgulayarak, batık bankalar nedeniyle bugüne kadar halkın cebinden 55 milyar doların çıktığını söyledi. Arınç, "Bu bankaları batıranlar kadar, bunlara göz yuman kamu yöneticilerinin de israfı var. İsrafın önlenmesinde vatandaşlardan daha çok devletin önlem alması gerekiyor" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler