HABER

En büyük sorun kamu kuruluşlarıyla

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) gerçekleştirdiği bir araştırma, işyerlerinin, birçok kamu kuruluşunun uygulamalarından şikayetçi olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, en fazla sorun belediyeler ve maliyeden kaynaklanıyor.

İTO tarafından yapılan 'İşyerlerinin, kamu kuruluşlarının uygulamalarından kaynaklanan sorunları' araştırması sonuçlandı. Araştırmada, söz konusu sorunların işyerleri üzerindeki olumsuz etkileri, kaynakları ve bu sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik öneriler getirilmesi için 15 bin işyerine yönelik bir anket çalışması yapıldı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, işyerlerinin, kamu kuruluşlarının uygulamalarından kaynaklanan sorunlarının başında 'işyeri ruhsatlarının verilmesinde gereksiz engeller çıkarılması, mevzuatta olmadığı halde yeni gelir kaynakları oluşturulması amacıyla geçici ruhsat düzenlenerek her yıl işyeri ruhsatı ücreti alınması, ruhsat ücretlerinin keyfi olarak belirlenmesi, aynı nitelikteki işyerlerine farklı uygulamalar yapılması, zorunlu bağış, yardım gibi yasal olmayan ödemelerin yaptırılması, rüşvetsiz ve torpilsiz iş yaptırılmaması' geliyor.

Araştırmaya göre, her 10 işyerinden 9'u kamu kuruluşları ile sorun yaşıyor. İşyerlerinin en fazla sorun yaşadığı kamu kuruluşları ise bağlı bulunulan ilçe belediyesi ve maliye (vergi dairesi). Bunları SSK, Bağ-Kur ve TEDAŞ izliyor. İşyerlerinin yüzde 57.5 gibi önemli bir bölümü işe başlarken ruhsat sorunu yaşadığını belirtiyor.

İşyeri sahiplerinin yarısı kamu kuruluşlarınca verilen hizmetlerin kalitesini orta düzeyde buluyor. Yüzde 27'si ise kötü olarak değerlendiriyor. Hizmetleri iyi bulanların oranı ise yüzde 14. İşyerlerinin yüzde 8.3'ü ise hizmetlerin kalitesini çok kötü olarak değerlendiriyor. Anket sonuçlarından ortaya çıkan bir diğer nokta da, kamu kuruluşlarının hizmet verme değil de gelir elde etme yaklaşımında olmaları. Bu da sorunların temelini oluşturuyor.

İşyerleri kamu kuruluşlarından en fazla işlerinin kısa sürede bitirilmesini istiyor. İşyerleri kamu kuruluşlarından ayrıca "İşleme konulmayan ve süresinde yerine getirilmeyen işlemleri için belirli yükümlülükler getirilmeli. Mevzuata uygun olarak yapılan başvurular mutlaka işleme konmalı ve her kuruluşun görevleri ile ilgili süreler belli olmalı. İşlemler ve gerekli belgeler hakkında işyerleri kolayca bilgi sahibi olmalı, temini zorunlu belgeler konusunda tereddüt kalmamalı. İnternet, faks, telefon gibi yollarla gerekli formlar temin edilebilmeli ve ödemeler yapılabilmeli. Ayrıca işlemler sırasında temiz kağıdı, vergi borcu ödendiğine dair belge istenilmesi uygulamaları terk edilmeli. Bu tür kontroller internet üzerinden yapılmalı. Kamu kuruluşlarının hizmet kalitesinin arttırılmasına yönelik düzenlemeler yapılmalı isteklerinde bulunuyor.

Hizmetlerin gelir kaynağı olarak görülmesinin önlenmesi için mutlaka verilen hizmet maliyeti ile alınan bedelin orantılı olmasının sağlanması istenilen işyeri istekleri; yasal dayanağı olmayan ödeme taleplerinin ortadan kaldırılmasının gerektiği, harç tarifelerinin işlem maliyetine göre düzenlenmesi, kamu kuruluşlarının özellikle belediyelerin gelirleri faaliyet bedellerinin artırılması ile değil kazanç üzerinden alınan vergilerden pay verilmesi yolu ile artırılması, bunun için her işyerinin ödediği gelir veya kurumlar vergisinin belirli bir oranı vergi dairesince tahsil edilerek belediyelere aktarılması şeklinde sıralanıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler